Stadshout

Van, door, voor Amsterdam

Stadshout
De stichting Stadshout is bij uitstek een duurzame organisatie die een nieuwe bestemming geeft aan Amsterdams hout. Hout van bomen en planten, dat zonder de tussenkomst van een gedreven meubelmaker, als afval afgevoerd zou worden om tot brandstof te dienen. Met verbazing en teleurstelling keek Crisow von Schulz regelmatig toe hoe Amsterdams hout van hoge kwaliteit bij het vuilnis terechtkwam, terwijl teakhout in Nederland prijziger is dan een teakhouten tafel uit Indonesië. Met de wens om deze verspilling tegen te gaan werd Stadshout opgericht.

Amsterdamse ondernemers
Sinds 2010 levert Stadshout gezaagd en gedroogd hout aan verscheidene Amsterdamse ondernemingen en werkplaatsen – zoals het ontwerpbureau Waarmakers – en werkt het samen met de gemeente om mooie producten te maken voor de stad. Zo staan er in het Sarphatipark banken van eikenhout die zijn geproduceerd door een samenwerking met buurtbewoners en in het Amstelpark is samen met architectenbureau Florian Eckhardt een prachtig paviljoen van iepenhout opgezet. In het Amstelpark is bovendien de zagerij van Stadshout gevestigd, die maandelijks te bezoeken is.

Een van de belangrijkste uitgangspunten van Stadshout is het verminderen van transport en CO2 uitstoot. Door samen te werken met de gemeente en met groenbedrijven die de bomen kappen kan hout uit de straat gebruikt worden in plaats van dat het uit Azië geïmporteerd moet worden. Transport afstanden en de CO2 uitstoot zijn hierdoor minimaal. Door Amsterdams hout een nieuw leven in te blazen stimuleert de stichting bovendien de circulaire economie en wordt er minder hout verspild.

Workshops en trainingen
Naast het omtoveren van Amsterdamse bomen geeft Stadshout geregeld workshops en trainingen aan scholieren, bedrijven en buurtbewoners die geïnteresseerd zijn in houtbewerking en dit op een duurzame manier willen bedrijven. Voor Stichting Kerk en Buurt zijn onder begeleiding van meubelmakers van Stadshout voor de Nassau Kerk meditatiekrukjes gemaakt door drugsverslaafden en daklozen en er wordt regelmatig les gegeven aan kinderen.

Stadshout Winkel
In hun winkel aan de Tweede Jan van der Heijdenstraat verkoopt Stadshout een aantal mooie producten van Amsterdams hout, zoals fietskratjes van populier of linde of schijven, vogelhuisjes en meubels van verschillende boomsoorten.