Over Ons

Waar voorheen de trams na vele ritjes in remise gingen, is de Hallen in Amsterdam-West tegenwoordig een broedplaats van creatievelingen. Een plek waar stichting Amsterdam Made zich als een vis in het water voelt. Amsterdam Made is hét platform voor de Amsterdamse maakindustrie en houdt kantoor boven The Maker Store. Tijd om de stichting en de gezichten erachter wat beter te leren kennen.

Amsterdam Made is 2015 bedacht door Bas Beekman, die inmiddels op de achtergrond nog betrokken is bij de stichting. Samen met Marit Timmerman, managing director, wilde hij gehoor geven aan de behoefte die er leefde onder de Amsterdamse makers: een platform waar ze elkaar kunnen vinden, waar ze kennis kunnen delen. Een plek waar de Amsterdamse makers in het zonnetje worden gezet. Want dat Amsterdamse makers er in grote getale zijn, is nu – ruim vier jaar later – meer dan duidelijk geworden.

Van eigen bodem

Waar in het begin nog een kleine vijftig makers het Amsterdam Made-platform vulden, zijn er nu ruim honderdvijftig makers betrokken, die worden ondersteund door een kleine vijfentwintig partners – bedrijven die de maakbedrijven op verschillende vlakken hulp bieden. Deze poule aan creatieve ondernemers is een prachtig visitekaartje geworden voor de Mokumse maakindustrie. Makers die zijn aangesloten bij Amsterdam Made passen binnen de kernwaarden creativiteit, duurzaamheid en vakmanschap en vervaardigen een product op Nederlandse bodem.

Predicaat

Bedrijven die zijn aangesloten krijgen het Predicaat Amsterdam Made. Amsterdam Made richt zich op bedrijven binnen de Metropool Amsterdam die een fysiek product maken. De ondernemers hebben hart voor Amsterdam en dragen bij aan de welvaart van de lokale maakindustrie. De bedrijven variëren van start-ups tot gevestigde namen en van traditionele ambachtslieden tot eigentijdse ondernemers. Toetreden tot de Community gaat door middel van een jury: zij beoordelen of een bedrijf ook daadwerkelijk Amsterdam Made is.

Team Amsterdam Made

Marit Timmerman wordt aan haar bureau inmiddels vergezeld door Frederique Fabels (communitymanager) en Agnes Nijholt (redacteur). Ook Lucas Gijsberts en Mara Spruyt (beiden projectmanagers) schuiven regelmatig aan. Als team zorgen ze ervoor dat de maakindustrie iedere dag een beetje beter zichtbaar wordt. Dit doen ze door middel van de website – waar alle bedrijven hun eigen pagina als visitekaartje hebben – en social mediakanalen, maar ook door het organiseren van passende events en het leggen van de juiste verbindingen.

In vier jaar tijd is Amsterdam Made in sneltreinvaart – of moeten we zeggen sneltramvaart – uitgegroeid tot een waardevol platform voor de Amsterdamse maakindustrie. Een plek waar goed voor elkaar gezorgd wordt, én voor de stad.