Over Ons

De missie van communityplatform Amsterdam Made is om de lokale maakindustrie en duurzaamheid in de Metropoolregio Amsterdam te stimuleren. Onder de lokale makers is er behoefte aan een netwerk, kennisdeling, samenwerking, exposure en ondersteuning bij schaalvergroting. De volgende doelen, met daaruit volgende activiteiten, zijn gesteld om de makers te helpen bij deze behoeften.

Uitbreiden communityplatform
Door een aansprekende website laat Amsterdam Made zien wie de lokale makers zijn, waar ze gevestigd zijn en wat ze maken. De website staat open voor alle makers uit de 36 gemeenten van de Metropoolregio Amsterdam. De site is het visitekaartje van de community. Het functioneert als een digitaal platform waar makers, maar ook liefhebbers van Amsterdamse producten, informatie kunnen vinden over de maakwereld en duurzaamheid, waar evenementen aangekondigd worden en waar verhalen van makers gepubliceerd worden. Kortom een inspirerende, goedbezochte website waarop continu content gepubliceerd wordt.

Amsterdamse makers promoten
Naast exposure via de website kunnen de makers rekenen op exposure via social media en andere media. Amsterdam Made heeft snelgroeiende Facebook- en Instagramaccounts, stuurt regelmatig een nieuwsbrief naar makers en consumenten en heeft een aantal interessante mediapartners zoals Het Parool en Amsterdam Marketing. Ook de andere pers zijn doorgaans nauw betrokken. Zo schreef de Volkskrant een artikel over de lancering van het Amsterdam Made Keurmerk in de zaterdagkrant, plaatste nu.nl een persbericht en schreef de Telegraaf over het eenjarig bestaan.

Ondersteunende partijen aanbieden via het partnerprogramma
Het Amsterdam Made partnerprogramma heeft als doel de makers op weg te helpen door waardevolle contacten, duidelijke informatie en scherpe deals te bieden die ondersteunend zijn aan hun business. Uitgaande van de behoeften van de makers is een pakket aan bedrijven samengesteld die zich differentiëren door hun affiniteit de lokale economie en/of duurzaamheid. Dit heeft geresulteerd in een scala aan bedrijven, alle gevestigd in de Metropoolregio. De bedrijven zijn deskundig, innovatief en onderscheidend en hebben vaak al goede ervaringen met de Amsterdamse maakindustrie.

Het Amsterdam Made Keurmerk
Aangesloten bedrijven kunnen in aanmerking komen voor het Amsterdam Made Keurmerk. Het Keurmerk is, in opdracht van de Gemeente Amsterdam, ontwikkeld voor fysieke producten die in Amsterdam bedacht, ontworpen en gemaakt zijn. Het Keurmerk duidt kwaliteit, grote mate duurzaamheid, creativiteit en innovatie aan en moet bewustzijn en omzet voor makers opleveren. Makers kunnen het label op hun product plakken met als gevolg dat lokale producenten te identificeren en onderscheiden zijn.

Stimuleren samenwerking, kruisbestuiving en kennisdeling middels events
Om de kracht van het netwerk te benutten en het collectief te verstevigen organiseert Amsterdam Made jaarlijks enkele interessante bijeenkomsten. Tevens wordt zoveel mogelijk geïnformeerd over alles wat speelt op maakgebied. Incidenteel wordt ingespeeld op onderwerpen die aan de orde zijn. Zo is er onder maakbedrijven veel aandacht voor de circulaire en biobased economieën. Amsterdam Made speelt hierop in door bijvoorbeeld een designcontest voor circulair ontwerp of een interessante sessie over biobased materialen te ondersteunen.

Ondersteunen bij verkoop
Via het partnerprogramma worden nauwe contacten gelegd met geschikte retailpartijen zoals de I Amsterdam Store op AMS Centraal Station, The Maker Store in de Hallen en X bank in het W-Hotel. Maar ook partijen als Landmarkt, De Kweker en Sterk zijn betrokken bij Amsterdam Made. De lijntjes zijn nu kort en makers en retailers kunnen eenvoudiger zaken doen. Via de Amsterdam Made webshop worden veel van de food-, fashion- en designproducten aangeboden. Consumenten die ‘lokaal’ hoog in het vaandel hebben staan, worden hier met een gevarieerd assortiment bediend.