James Veenhoff; een waardevolle toevoeging aan onze Raad van Advies!

Vorig jaar stelden wij een Raad van Advies (RvA) aan. Deze raad helpt Amsterdam Made bij uitdagingen en adviseert ons op onderwerpen zoals diversiteit & inclusie en branding & strategie. Naast Marlies Touw, Oscar Kneppers en Sarriel Taus is nu ook James Veenhoff onderdeel van onze RvA. We zijn erg enthousiast, want James brengt een hoop waardevolle kennis en ervaring met zich mee. Graag stellen we hem aan je voor!

Laten we met een hoogtepunt beginnen: in 2009 ontving James de IJ-prijs, die jaarlijks wordt toegekend aan een persoon die een duidelijke bijdrage levert aan de promotie en de economische ontwikkeling van Amsterdam. James was medeoprichter en jarenlang directeur van Amsterdam Fashion Week en heeft mede daardoor Amsterdam internationaal op de kaart gezet als modestad.

Denim Koning
De rest van zijn CV mag er ook zijn, het is te veel om hier allemaal te noemen! Laten we het erop houden dat James na zijn studies Bedrijfskunde op Nijenrode en Toegepaste Antropologie op de VU terechtkwam in de modewereld en daar uiteindelijk strategie-adviseur werd. In 2004 kwam het idee voor Amsterdam Fashion Week, dat hij samen met een groep vrienden oprichtte. Vanuit daar hielpen ze jeansmerk Blue Blood uitbouwen en ook werd in 2010 House of Denim opgericht; een platform voor vakmanschap, innovatie & duurzaamheid rondom spijkerstof. Denim lijkt een favoriet thema voor James, want ook richtte hij in 2014 Denim City op, een initiatief om de wereldwijde jeanswereld te verduurzamen. Nee, we zijn niet verbaasd dat hij de titel ‘Denim Koning’ kreeg.

Strategie & advies
Maar het is niet alleen kennis opdoen en delen in de modewereld voor James. Al eerder richtte hij strategie-adviesbureau Fronteer op en sinds vorig jaar is hij één van de oprichters van Elemental, een #BCorp gecertificeerd adviesbureau gespecialiseerd in cocreatie, coalities, transformatie en innovatie. Daarnaast besteedt hij één dag per week aan diverse bestuursfuncties en projecten, waaronder Patta Foundation, de IJbaan, House of Denim en een project tegen stagediscriminatie.

En nu komt daar ook nog Amsterdam Made bij!
“Ik werd in eerste instantie gevraagd door de andere adviseurs die ik in zeer hoge achting heb; ontzettend leuke mensen. Verder geloof ik in de kracht van ‘maken’, ondernemerschap en de impact die dat heeft op een stad. Daarnaast denk ik dat ik als strateeg en ervaringsdeskundige – in het bouwen van ambitieuze netwerken – nuttig perspectief kan inbrengen.”

Dat is mooi. Wij zijn inderdaad onder de indruk van jouw bak aan ervaring. Daar heb je vast lessen uit geleerd?
“Jazeker. Dat business niet altijd meezit, dus dat je maar beter iets kunt doen waar je echt in gelooft. Dat je impact kunt maken als je een beetje ambitieus bent. En: zolang je geen oplossing bent voor iemand anders’ probleem, ben je een nieuw probleem.”

Je hebt vast nog iets waar wij van kunnen leren, vertel!
“Ik werk graag volgens de Japanse filosofie Sanpo Yoshi, wat letterlijk betekent: 3 keer goed. Deze filosofie benadrukt dat business een kracht voor het goede kan zijn, mits je streeft naar: goed voor de koper, goed voor de verkoper, goed voor de gemeenschap.”

Wat maakt dat jij je zo enthousiast en intensief inzet voor dit alles en iedere dag weer met plezier aan het werk gaat?
“Ik heb mijn eigen werk bedacht. Als ik iets leukers kon doen, zou ik dat doen.”