Makersroute Centrum: bezoek de werkplaatsen, winkels en ateliers van onze makers

Het blijft iets magisch: het ontstaan van een product. Een product waar eindeloos veel liefde in wordt gestopt door de maker, dat door een vakman in elkaar wordt gezet en waar ook nog een nodige dosis creativiteit aan te pas komt. Om iets van die magie te delen, hebben we Makersroutes opgezet. Routes door Amsterdam die je - bij voorkeur op de fiets - langs de werkplaatsen, ateliers én winkels van onze makers voeren.

Let op: i.v.m covid-19 wijken de openingstijden van sommige winkels en ateliers af of zijn ze enkel geopend op afspraak. Wil je niet voor een dichte deur staan? Neem dan van te voren even contact op!

Mirjam Nuver Hats

Hoedenmaakster Mirjam Nuver heeft inmiddels aantal klassiekers in haar assortiment: de uitvouwbare hoed Chapeau Claque is het eerste model uit die serie. In 1993 wordt deze hoed genomineerd voor de Rotterdamse designprijs. Inmiddels zijn er meer dan vijfentwintig uitvoeringen van dit ontwerp leverbaar. Niet alleen binnen de Amsterdamse stadsgrenzen zijn de ontwerpen van Nuver geliefd: in binnen- én buitenland heeft ze een schare fans die vaak meerdere modellen in hun bezit hebben. Alle hoeden worden in haar atelier in het centrum met de hand gemaakt.

Adres & Openingstijden

Sint Jansstraat 15
1012 HG Amsterdam

Dinsdag t/m vrijdag 11.00 – 18.00
Zaterdag 12.00 – 17.00
Zondag & maandag gesloten

Wynand Fockink

In de zeventiende eeuw, toen de VOC schepen kruiden, specerijen en suiker naar Amsterdam brachten, begon men op grote schaal likeuren te stoken. Sinds 1679 staat in de Pijlsteeg, achter het monument op de Dam, de likeurstokerij en distilleerderij van Wynand Fockink. Vandaag de dag worden de likeuren en jenevers nog op dezelfde authentieke manier, volgens traditioneel recept van natuurlijke ingrediënten met de hand bereid en gebotteld. In het proeflokaal kunnen de meer dan 70 oud-Hollandse dranken worden geproefd in de prachtige zeventiende-eeuwse omgeving van weleer.

Adres & Openingstijden

Pijlsteeg 31
1012 HH Amsterdam

Dagelijks 14.00 – 21.00

Gassan Diamonds

Gassan Diamonds is een oud-Hollands familiebedrijf dat al sinds het midden van de twintigste eeuw ongeslepen diamanten omtovert tot schitterende juwelen. Het hoofdkantoor is verstopt achter het Waterlooplein, in de voormalige Boas fabriek op de Nieuwe Uilenburgerstraat. De lange, smalle fabriek was in 1878 speciaal gebouwd om de stoomaanvoer, afkomstig van het ketelhuis en de schoorsteen die nog steeds op het plein staan, zo efficiënt mogelijk naar de draaischijven van de 400 diamantslijpers te vervoeren. Het was destijds de grootste diamantfabriek ter wereld. Hier leerde Samuel Gassan voor de Tweede Wereldoorlog het vak, en hierheen verhuisde het bedrijf in 1989 na een aantal decennia op de Nieuwe Achtergracht naartoe. Tegenwoordig worden hier elke dag duizenden bezoekers ontvangen om niet alleen kennis te maken met de Nederlandse diamantgeschiedenis en -industrie, maar ook met de unieke slijpvorm van Gassan Diamonds: de 121.

Nieuwe Uilenburgerstraat 173-175
1011 LN Amsterdam

Dagelijks 09.00 – 17.00

Knits for your Inspiration

Bij binnenkomst is de werkplaats van Simone van Eerdenburg een verwondering. In het souterrain van een oud pakhuis in centrum Oost, achter de drukkerij van Joos en langs een brommende industriële breimachine, is een grote ruimte gevuld met sjaals, vesten, mutsen, plaids, kledingrekken, tafels, dozen en garen. Hier wordt de collectie voor Knits for Your Inspiration gemaakt.

Nieuwe Uilenburgerstraat 5
1011 LM, Amsterdam

Maandag t/m vrijdag 09.30 – 18.00

Teym

Teym is een kledingmerk dat uitblinkt door haar onberispelijke klassiekers. Dit eerste jaar focust Teym zich nog op de perfecte parka, maar de komende jaren zal de productlijn worden aangevuld met het perfecte pak, de tas die je al jaren zocht, en ga zo maar door. Simplistisch ontwerp, hoge kwaliteit en menswaardige productie vormen de basis voor Teym’s producten. Door daarnaast tijdloos te ontwerpen zijn de producten van Teym niet alleen dit seizoen relevant maar haal je ze met net zoveel plezier volgend jaar weer uit de kast.

Iepenplein 17 sous
1091JN Amsterdam, Netherlands
Zondag t/m donderdag gesloten
Vrijdag & zaterdag 12.00 – 17.00

Oogst Sieraden

Wie bij Oogst Goudsmeden op de Tweede Tuindwarsstraat in de Jordaan naar binnenloopt, ontdekt een kleine goudsmederij met prachtige, delicate sieraden en trouwringen. Ellen Philippen en Lotte Porrio toverden de zaak in 2011 om tot lichte en verwelkomende winkel met achterin hun eigen open atelier. Hier creëren ze samen ringen, colliers, oorbellen, armbanden, spelden, manchetknopen en trouwringen. De specialiteit van Oogst is het maatwerk; in opdracht wordt een persoonlijk stuk vervaardigd in de kenmerkende Oogst stijl. De sieraden variëren van verfijnd naar uitgesproken en van organisch tot abstract.

Tweede Tuindwarsstraat 8
1015 SC Amsterdam

Dinsdag t/m zaterdag 11.00 – 18.00
Zondag & maandag gesloten

Nieuws