logo-wynand-fockink

In de zeventiende eeuw, toen de VOC schepen kruiden, specerijen en suiker naar Amsterdam brachten, begon men op grote schaal likeuren te stoken. Sinds 1679 staat in de Pijlsteeg, achter het monument op de Dam, de likeurstokerij en distilleerderij van Wynand Fockink.

Vandaag de dag worden de likeuren en jenevers nog op dezelfde authentieke manier, volgens traditioneel recept van natuurlijke ingrediënten met de hand bereid en gebotteld. In het proeflokaal kunnen de meer dan 70 oud-Hollandse dranken worden geproefd in de prachtige 17e-eeuwse omgeving van weleer. Bij voorkeur op de traditionele wijze van het buigen voor de borrel en het slurpen uit een tulpglaasje. Volgens de verhalen wilden de Nederlanders waar voor hun geld: een volledig gevuld glas. En om geen druppel te hoeven verspillen boog men voorover naar de toonbank om de kop van het glas te slurpen.

wf01g

Onder Wynand Fockink en zijn nakomelingen groeide de likeurstokerij uit tot een van de grootste van Nederland. In de 19e eeuw had het bedrijf handelshuizen in Berlijn, Wenen, Brussel en Parijs en was Frankrijk een van de grootste afnemers. Uit die tijd stamt ook de passage van de Damstraat naar de Pijlsteeg: Fockink liet een gebouw neerzetten met een prachtige passage, met zuilen van Zweeds graniet. Door de passage heen keek je vanuit de Damstraat precies op het pand in de Pijlsteeg. Een van de familieleden bracht het tot raadslid en troonde regelmatig zijn collega’s mee naar het proeflokaal. Zo wist hij van de gemeente gedaan te krijgen dat de passage ten eeuwigen dage daar zou mogen blijven.

Rond 1870 had Fockink 80 mensen in dienst, vijf distilleerketels in gebruik en maakte gebruik van een stoommachine van 30 PK. In die periode kwam ook de export naar Amerika op gang. In 1920 is Wynand Fockink, tot die tijd een familiebedrijf, een NV geworden. In de jaren na de tweede wereldoorlog kreeg het bedrijf het steeds moeilijker en werd in 1954 overgenomen door haar grootste concurrent Lucas Bols. Het kwaliteitsmerk Wynand Fockink werd gehandhaafd en ook het proeflokaal en de slijterij-distilleerderij bleven met behoud van het personeel onder hun eigen naam open.

wf-distilleerderij

De distilleerderij is eind 2013 volledig gerenoveerd en uitgebreid met twee grote nieuwe koperen ketels en gaat voortaan verder onder naam Lucas Bols Distilleerderij. Hier worden als vanouds de Wynand Fockink likeuren en jenevers op ambachtelijke wijze gemaakt. Daarnaast worden hier het hart van de Amsterdamse Bols Genever en Damrak Gin gestookt.

In het proeflokaal worden een grote verscheidenheid aan jenevers en likeuren geschonken en verkocht. Onder de diverse eigen likeuren bevinden zich veel oud-Hollandse likeuren, zoals Volmaakt Geluk, Bruidstranen en Hansje in de Kelder en typisch Amsterdamse likeuren zoals de Boswandeling en de Half en Half, die Wynand Fockink wereldberoemd hebben gemaakt. Naast de overheerlijke jenevers (Superior) en vruchtenbrandewijnen kunt u hier ook genieten van voortreffelijke tapbieren.

Sinds de 17e eeuw zijn de producten van Wynand Fockink te verkrijgen in de Amsterdamse horeca. Inmiddels zijn de likeuren en jenevers landelijk te verkrijgen maar de geografische focus ligt op Groot-Amsterdam, zoals het altijd is geweest.

Wynand Fockink

Pijlsteeg 31, Amsterdam, Nederland
020 63 92 695

Producten

De makers

Over deze maker