Wilder Land thee is (on)kruiden thee van Nederlandse bodem. Inheemse (on)kruiden worden ingezaaid in akkers en weiden. De helft wordt geplukt voor thee, de andere helft blijft over voor bestuivers en andere insecten. Hoe meer (on)kruiden zij zaaien bij boeren hoe meer bijen, vogels en vlinders terugkomen in Nederland. Wie (on)kruidenthee van Wilder Land drinkt, draagt daardoor direct bij aan het herstel van de Nederlandse biodiversiteit.

 

Biodiversiteit is van levensbelang

De biodiversiteit staat in Nederland onder druk en is in de afgelopen decennia sterk afgenomen. De gevolgen hiervan zijn groot. De langgerekte weilanden waar koeien en schapen op staan te grazen, zien er vaak mooi strak en groen uit, maar veel weilanden in ons land zijn er slecht aan toe. Het is op deze weilanden slecht gesteld met de biodiversiteit. Wilder Land werkt samen met boeren om de biodiversiteit te stimuleren. Met het inzaaien van meer inheemse kruiden of (on)kruiden krijgen we steeds meer gezonde weilanden en akkers. De bloemen van deze kruiden trekken zo weer insecten aan die hard nodig zijn voor het bestuiven van gewassen. Deze natuurlijke bestuivers hebben we hard nodig voor onze voedselvoorziening. Kortom: biodiversiteit is van levensbelang voor ons allemaal.

De veelzijdige kansen van thee

Daan van Diepen en Matthijs Westerwoudt, oprichters van Wilder Land, studeerden Psychologie en Bedrijfskunde en hielden zich daarna bezig met verschillende zaken. Ze hadden echter dezelfde droom, vertelt Daan: “Een bedrijf opzetten dat in de kern zo is opgebouwd dat hoe groter we worden, hoe meer natuur we kunnen herstellen.” Op zoek naar manieren om Nederlandse biodiversiteit te stimuleren, ontdekten Daan en Matthijs de veelzijdige kansen van thee. “De meeste kruidenthee die wij drinken kan je gewoon in Nederland laten groeien. Toch komt bijna alle kruidenthee die in de winkels ligt uit het buitenland, vaak zelfs van buiten Europa. Dus waarom niet in Nederland hiermee aan de slag? Dat scheelt vele kilometers transport, is goed voor onze Nederlandse natuur en levert heerlijke thee op.”

Matthijs vult aan: “Met de productie van Nederlandse (on)kruidenthee creĆ«ren we een nieuw verdienmodel voor boeren die willen bijdragen aan meer biodiversiteit. Win-win-win-win-win. Biodiversiteit is ons scoreboard om te zien hoe goed de aarde het doet. Elke kop thee die we verkopen draagt direct bij aan meer natuur in Nederland. Daar krijgen wij energie van!”

Wilde thee

De kruiden die Wilder Land oogst voor in de blends zijn puur natuur. Matthijs: “Onze kruiden weten niet wat het is om bespoten te worden met bestrijdingsmiddelen. Een deel van de kruiden die we zaaien oogsten we om er thee van te maken. De rest, minimaal de helft, laten we staan zodat de insecten ervan kunnen blijven genieten. Vervolgens neemt na de bloeiperiode de wind het over en verspreid de zaden over het land. Zo zullen er in het voorjaar daarna op nog meer plekken kruiden opkomen. Langzaam aan neemt de natuur het zo weer over. Lekker wild.”

De blends

De unieke blends van Wilder Land zijn samengesteld door theesommelier Anne Adams. De blends bevatten verschillende (on)kruiden, zoals paardenbloem, hennep, walnootblad en kruizemunt.

Wilder Land

Hembrugstraat 156, Amsterdam, Nederland
0651862567

Producten

Meet the makers