Veld Tulpenwodka – vloeibare tulpen

Veld Tulpenwodka

Even logisch als wonderbaarlijk. Zo omschrijven Wouter Vos en Marcel Vosse de ontdekkingstocht naar hun tulpenwodka. De makers waren al langer bezig met gestookte experimenten en de zetmeelrijke tulpenbol komt dan haast vanzelf in beeld. Maar toen ze het daadwerkelijk gingen proberen met de bol, en het eerste resultaat uit de ketel stroomde, hadden ze niet gedacht dat ze zo’n bijzondere smaak hadden aangeboord.   

Smaak 

Die smaak komt puur het best tot zijn recht, vinden Vos en Vosse. Dan proef je goed de florale aroma’s die de Veld Tulpenwodka zo kenmerkt. In de mix blijkt de smaak van de bol goed te combineren met bitters. Bijvoorbeeld met rode vermout, Angostura of een Amaro. Maar ook in een zoetere omgeving van bijvoorbeeld grenadine of tonic toont de tulp z’n aangename karakter.  

Biologische bollen 

Inmiddels ‘staat’ hun productie, maar dat ging niet vanzelf. In de reguliere bollenteelt wordt namelijk kwistig omgesprongen met pesticiden en chemische voedingsstoffen. Voor hun wodka moesten Vos en Vosse op zoek naar onbespoten bollen, die slechts een handvol SKAL-gecertificeerde telers verbouwen. De tulpenbollen van Veld komen nu van John Huiberts uit Sint Maartensdijk. Hij gebruikt zelfontwikkelde voedingsstoffen op basis van zeewier.  

Veld Tulpenwodka

Procedé 

Samen met distillateur Arthur Kruijt zijn de aanvankelijke wodka-experimenten in Zaandam verfijnd tot wat nu in de winkel ligt. Dat wil zeggen: oogst 2016. Want door weersinvloeden ontstaan er in de bollenoogst (en dus in de wodka) kleine smaaknuances. In tegenstelling tot andere wodka’s is Veld een echt seizoensproduct met een eigen geboortejaar: een vintage wodka. 

Gouden eeuw 

De tulpenbol is al vanaf de Gouden Eeuw verbonden aan Amsterdam. Toen al werden aan de tulp geneeskrachtige en lustopwekkende eigenschappen toegedicht. En tijdens de eerste economische bubbel, de tulpenmanie, was het prijsniveau van tulpen zo hysterisch hoog dat je met één bol een heel grachtenpand kon kopen. Zo’n vaart zal dit nu niet meer lopen, maar de makers realiseren zich wel dat ze een product hebben ontwikkeld dat ook op internationale belangstelling mag rekenen.  

Verkrijgbaarheid Veld Tulpenwodka

Veld Tulpenwodka is in een groeiend aantal cafés, (hotel)bars, restaurants en zelfstandige slijterijen verkrijgbaar. In Amsterdam bijvoorbeeld in de Tunes bar van het Conservatoriumhotel en bij Slijterij De Ware Jacob. Kijk voor een actueel overzicht op de website, waar ook direct besteld kan worden.

Veld Tulpenwodka

Karthuizersdwarsstraat 3/a, Amsterdam, Nederland
06 - 54 60 65 90 06 - 37 40 29 77

Producten

Meet the makers

Over deze maker