vanPlestik – 3D-geprint design van lokaal gerecycled plastic

Tijdens hun studies in Delft (Architectuur en Werktuigbouwkunde) raakten de vrienden Sam en Nout geïnteresseerd in de opkomende techniek van het 3D-printen. Al in 2012 bouwden zij hun eerste kleine 3D-printers. Nout leerde in een eerdere onderneming veel over de Nederlandse plastic-recyclingindustrie. Zo kwam hij erachter dat er enorme hoeveelheden plastic afval onbenut blijven en dus eindigt op de brandstapel. Veel plastic is te verontreinigd om met traditionele processen te kunnen recyclen. Vanuit hun ervaring met 3D-printen bedachten Nout en Sam een enorme 3D-printer waar de kleine verontreiniging geen obstakel vormt voor het maakproces.

Afvalprobleem

Met de zelfontwikkelde 3D-printer printen Nout en Sam nu van oud plastic nieuwe designobjecten. Gemotiveerd om de waarde van gerecycled kunststof te laten zien en te bewijzen dat een circulair businessmodel mogelijk is, is vanPlestik bezig een eigen collectie van designmeubels te ontwikkelen. Omdat het afvalprobleem veel te groot is om met z’n tweeën op te lossen, werken ze graag samen met andere ontwerpers en bedrijven. In deze samenwerkingen bouwen ze bijvoorbeeld aan een twaalf meter lang beeld gemaakt van 100.000 PET-flessen. Ook recyclen ze oude bierfusten van een brouwerij om vervolgens nieuw meubilair voor in die brouwerij te maken.

Het productieproces begint altijd met een materiaal. Soms komt dat materiaal van de klant. Soms verzamelt vanPlestik het zelf. Vervolgens moet het versnipperd worden. vanPlestik heeft een eigen shredder waarmee ze dat doen, voor grote hoeveelheden werken ze samen met andere recyclebedrijven. Het versnipperde materiaal kan direct de printer in. Er moet natuurlijk wel eerst een ontwerp gemaakt worden. vanPlestik heeft een eigen collectie van designmeubels, maar ze printen ook in opdracht van anderen. Dan wordt het ontwerpproces op de wensen van de klant afgestemd. Heeft de klant al het gehele ontwerp dan hoeft het alleen nog printbaar gemaakt te worden.

vanplestik

Maar het kan ook zijn dat de klant alleen een idee of schets heeft. In dat geval doet vanPlestik het ontwerp zelf of met hulp van andere ontwerpers. Als het ontwerp eenmaal klaar is, kan er geprint worden. Het versnipperde materiaal gaat bovenin de printer naar binnen en wordt opgewarmd tot ongeveer 200 graden en komt vervolgens, als een soort tandpasta, in één lange, gesmolten draad er uit. De printer, die aangestuurd wordt door een computer, bouwt vervolgens laagje voor laagje het ontwerp op.

100% circulair

Duurzaamheid staat aan de basis van wat vanPlestik is. vanPlestik gebruikt alleen 100% hergebruikt plastic als grondstof. Door gebruik te maken van hun eigen versnipperaar kan vanPlestik de herkomst van het materiaal garanderen. vanPlestik gebruikt geen carbon, glasvezel, verf, lijm, of andere materialen die het recyclingproces tegenwerken. Alle producten die vanPlestik maakt zijn dus ook 100% circulair. Uitgekeken op je aankoop? Is er een olifant op gaan zitten? Breng het terug bij vanPlestik en zij maken van het oude materiaal net zo makkelijk weer nieuwe producten. vanPlestik doet het liefst projecten waarbij de klant zowel het afvalplastic aanlevert als ook de afnemer is van de nieuwe producten.

De missie van Nout en Sam is om meer plastic geschikt te maken voor recycling. vanPlestik kan dat niet alleen en wil daarom de techniek die zij hebben ontwikkeld in de toekomst met zo veel mogelijk mensen delen. Zij zien toekomst voor zich waarbij er wereldwijd 3D-printers waarmee uit een gemeenschappelijke database van ontwerpen mooie en functionele objecten geprint kunnen worden. In veel ontwikkelingslanden zijn er vaak geen recyclingfabrieken waar het plastic efficiënt gerecycled kan worden en belandt het vaak in de natuur. Juist op die plekken kan de 3D-printer van enorme waarde zijn omdat hij het mogelijk maakt om lokaal op kleine schaal waarde toe te voegen aan het anders waardeloze materiaal.

vanPlestik

Hamerstraat 2, 1021 JV Amsterdam, Nederland
06 239 256 88

Meet the makers

Over deze maker