Sinaasappelschillen en koffiedik zijn veel te mooi om weg te gooien. Daarom geeft Unwaste ze een nieuw leven in verzorgingsproducten, zodat jij iedere dag de schoonheid kunt ervaren. Met pure ingrediënten, zonder troep. Goed voor jou, en voor de planeet. Van soap bars tot shampoo bars en hand sprays tot vloeibare zepen, they’ve got it all!

Koffiedik en sinaasappelschil als grondstof

Wanneer je koffie of verse jus d’orange drinkt, produceer je onvermijdelijk koffiedik en sinaasappelschillen. In Nederland alleen al wordt er jaarlijks ongeveer 155 miljoen kilo aan sinaasappelschillen en 250 miljoen kilo aan koffiedik weggegooid. Dit is natuurlijk zonde, aangezien koffiedik en sinaasappel beide een functionele grondstof in hand- en lichaamshygiëne zijn. Ze zijn namelijk super verzorgend en bieden beide een natuurlijke scrub. Alle producten van Unwaste bevatten minimaal 95% ingrediënten van natuurlijke oorsprong. De vaste zepen bevatten zelfs 100% ingrediënten van natuurlijke oorsprong.

Over de maker

Bart Aupers is medeoprichter van Unwaste. “Onrechtvaardigheid en ongelijke verdeling leiden tot een aantal grote wereldwijde uitdagingen. Verregaande internationalisering en schaalvoordelen zijn de bron van veel anonieme en verarmde ketens met ingrijpende negatieve impact op sociaal maatschappelijk én ecologisch vlak. We zijn ver afgedwaald van rechtvaardige, natuurlijke en logische systemen om voldoende en kwalitatieve producten beschikbaar te maken voor iedereen én op elke plek. Daarom zet ik me in voor rechtvaardige en eerlijke ketens met specifieke focus op circulariteit en inclusie.”

Het productieproces

Alle producten van Unwaste worden in Nederland geproduceerd. Organische reststromen worden ingezameld en bewerkt tot grondstoffen. Dit doet Unwaste samen met een aantal vaste partners. Zo zorgt Peel Pioneers ervoor dat sinaasappelschillen worden omgezet in sinaasappelolie en bouwt Seenons samen met Unwaste aan een ecosysteem om ook in de binnenstad sinaasappelschillen en koffiedik in te zamelen.

Duurzaam, circulair en sociaal

Bart: “We voorkomen dat organische reststromen in de prullenbak belanden, door ze in te zetten als grondstof. Daarmee reduceren we afval én gebruik van virgin materialen. Onze verpakking is gemaakt van 100% landbouwafval (voor de vaste zepen) en 100% gerecycled plastic (voor onze vloeibare zepen). Samen met onze partner Pantar werken we met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Unwaste

Unwaste, Gedempt Hamerkanaal, Amsterdam, Nederland
085-0600282

Producten

De makers

Over deze maker