UNDERLINED specialiseert zich in het produceren van eerlijke, krachtige en kwalitatieve damespakken. Bedacht in Amsterdam, gemaakt in Nederland. UNDERLINED staat voor vrouwen in hun kracht zetten. Oprichtster Britt van Smeerdijk wil dat vrouwen opvallen in een pak; dat ze gezien worden en niet opgaan in de massa.

Over de maker

Britt startte UNDERLINED in 2020 zonder ervaring in de modewereld, maar mét een duidelijke visie. “UNDERLINED is ontstaan vanuit een eigen gemis naar een duurzaam, opvallend pakkenmerk voor vrouwen. Beige, zwarte en witte pakken zijn er genoeg. Ik was op zoek naar bijzondere prints. Ik kon dit soort merken weinig vinden, terwijl er voor mannen enorm veel pakkenmerken zijn. Daarom ben ik het zelf begonnen.”

Het productieproces

De stoffen voor UNDERLINED worden ingekocht bij een stoffenleverancier in Eindhoven. Momenteel wordt gewerkt met rPet (materiaal dat is gemaakt van eerder gebruikt PET-plastic) en Tencel (een plantaardige vezel afkomstig van eucalyptus bomen en beukenbomen uit duurzaam beheerde bossen en plantages). De voeringen komen uit België en bestaan grotendeels ook uit rPet.

De prints op de damespakken zijn gemaakt door een patterndesigner in Amsterdam. Voordat ze gedigitaliseerd worden, zijn ze met de hand geschilderd of getekend. Dit maakt de prints uniek en volledig op maat gemaakt. Fournituren (knopen en labels) haalt Britt bij een bedrijf uit Amsterdam. “Zij kleuren de knopen op gevoel, een mooi proces om te zien.” De ritsen worden ook gekocht bij een winkel in Amsterdam en de schoudervullingen komen van het atelier waar de kleding wordt gemaakt.

Nederlands atelier

Om lokale productie te stimuleren en de CO2-uitstoot zo laag mogelijk te houden, kiest UNDERLINED voor een klein atelier op Nederlandse bodem, in Woerden. “Naast dat wij hiermee volledig inzicht hebben op wat voor manier onze damespakken worden geproduceerd, weten we ook precies wie onze pakken maken. We kunnen daarom met honderd procent zekerheid zeggen dat de werkomstandigheden in het atelier goed zijn, de werknemers normaal betaald krijgen en dat er geen minderjarigen aan de pakken werken. Zoals het hoort.”


Bekijk alle pakken op de webshop van UNDERLINED.

 

UNDERLINED

UNDERLINED, Karel du Jardinstraat, Amsterdam, Nederland
-

Producten

De makers