UNBEGUN – Van marktzeil tot uniek product

unbegun-logo-amsterdam-made

Na jarenlang weer en wind te hebben getrotseerd en de gekste verkooppraatjes te hebben aangehoord, krijgen Amsterdamse marktzeilen een nieuw leven bij UNBEGUN.

Wanneer de marktkoopman zijn oude zeil inruilt voor een jonger exemplaar, slaat UNBEGUN toe en nemen zij de oude zeilen mee naar hun atelier. Hier worden de zeilen omgetoverd tot unieke tassen en laptop sleeves. Omdat ieder marktzeil anders is, zal je dus niet snel twee producten van UNBEGUN tegenkomen die exact hetzelfde zijn.

Van oud naar nieuw

Martijn, oprichter van UNBEGUN, vertelt ons zijn verhaal: ‘De gedachte om van iets ouds iets nieuws te maken heeft mij altijd aangesproken. Als kleine jongen verdiende ik tien jaar geleden mijn zakgeld op de Amsterdamse markten. Daar begon ik voor het eerst te werken met marktzeilen. Jaren later kwam ik met het idee om deze oude marktzeilen opnieuw te gebruiken door middel van upcycling.

We vinden het belangrijk dat alle producten op een eerlijke manier worden geproduceerd. Alle producten van UNBEGUN zijn daarom ook 100% handgemaakt en komen van heel dichtbij.’

How it’s made
De tassen en laptop sleeves van UNBEGUN worden al ruim 5 jaar met liefde handgemaakt in Amsterdam. Als onder andere spijkers en plakband zijn verwijderd, worden de Amsterdamse marktzeilen gewassen en met de hand zijn nageboend. Vervolgens worden de zeilen met behulp van patronen op maat gesneden, waarna deze stukken richting het naaiatelier gaan. Omdat het materiaal waarmee gewerkt wordt erg stevig en stug is, wordt er gewerkt met leernaaimachines. De producten worden met veel aandacht in elkaar gezet. Dat is ook nodig, want alleen de laptop sleeve en shoulder bag bestaan al uit minstens 20 onderdelen.

UNBEGUN

Hannie Dankbaarpassage 39, Kinkerbuurt, Amsterdam, Nederland

Producten

Meet the makers

Over deze maker