logo tolhuijs designs

Van de straat naar het plafond
Het Amsterdamse ontwerpbureau Tolhuijs Design is in 2013 opgericht door Bastiaan Tolhuijs. Het eerste ontwerp is ontstaan uit een op straat gevonden spoel van een lasmachine, verbannen tot de vuilnisbelt nadat al het draad was verbruikt. Tijdens zijn studie – Industrieel Ontwerp aan TU Delft – was Bastiaan al geïnteresseerd in de mogelijkheden van met afval werken. Die zijn, met een goede dosis creativiteit, eindeloos. Nadat de spoel een aantal maanden lang een hoekje van de woonkamer in beslag nam, werd het omgetoverd tot SPOOL, een lamp waarbij de spoel het skelet vormt. Het eerste product, en daarmee Tolhuijs Design, was geboren.

Upcyclen is beter dan recyclen
Vanuit een kleine studio in Amsterdam West maakt Tolhuijs Design tegenwoordig vijf verschillende producten, waaronder een opbergsysteem gemaakt van hekwerk en robuuste tafels van verschillende soorten hoogwaardig afvalhout. De innovatieve ontwerpen van Tolhuijs Design prikkelen mensen om meer bewust te zijn over waar producten vandaan komen en hoe ze duurzamer kunnen consumeren.
Hoewel recyclen een duurzamer alternatief is dan simpelweg weggooien, verbranden of versnipperen, verbruikt het proces alsnog enorm veel energie en gaat er veel van het het oorspronkelijk product verloren. Upcyclen daarentegen maakt van een prima product een beter product. Bij Tolhuis Design maken ze van een pallet zo een mooie tafel die makkelijk tien, twintig jaar meegaat. ‘Mensen die een tafel willen kopen, die zouden een nieuwe tafel kunnen kopen dat dat van nieuw hout wordt gemaakt, wat nieuwe bomen en nieuwe staal zou kosten, of ze kopen een tafel die gemaakt is van materiaal dat weggegooid zou worden,’ aldus Bastiaan Tolhuijs.

Slimme ontwerpen
Het opbergsysteem FENCY komt je waarschijnlijk ietwat bekend voor. Het is namelijk gemaakt van het alom bekende hekwerk dat door heel het land bedrijven verdedigt tegen indringers. Met poedercoating en op maat gemaakte plankjes, haakjes en magneten krijgen de hekken een nieuw leven als multifunctionele wanddecoratie. De Fency is overigens bijzonder geschikt voor kleine keukens en badkamers: vanwege het platte ontwerp is het tegelijkertijd ontzettend handig, maar neemt het weinig ruimte in beslag!

De solide tafels van Tolhuijs Design worden gemaakt van onder andere afvalhout van pallets en treinwagons. Het hout wordt samengeperst, geschuurd en gelakt. De poten worden gemaakt van staal en komen in twee uitvoeringen: trapezium of gekruist.

Amsterdams gemaakt
De producten van Tolhuijs Design worden deels bij het Amsterdamse werk-leerbedrijf Pantar gemaakt, en deels bij verschillende gevangenissen in Nederland. Het ontwerpbureau maakt op deze manier niet alleen lokale producten, maar creëert ook werkgelegenheid voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Gedetineerden die bijvoorbeeld leren lassen door het maken van FENCY en vervolgens hun lasdiploma halen, komen na hun vrijlating makkelijker aan het werk. Zo hebben ze zelfs na een gevangenisstraf een kans op een mooie toekomst.

De producten van Tolhuijs Design zijn onder andere te koop via hun webshop en Crowdyhouse en bij Loods5.

Tolhuijs Design

Nieuwpoortkade 2A, Amsterdam, Netherlands
+31 6 184 100 93

Producten

De makers

Over deze maker