The Stillery Vodka – Spelt vodka uit de koperen ketel

the stillery

Moleculaire Biologie + Industrieel Ontwerp
Het avontuur van Pascal Peeters en Robin Karels begon ooit op een zolderkamer vanuit een gezonde nieuwsgierigheid naar een oud ambacht. Door veel zelfstudie, experimenten en gewaardeerde raad van de oude rotten uit het vak, werd de eeuwenoude kunst van het distilleren langzaam blootgelegd. Met Pascals achtergrond in de moleculaire biologie en met Robin aan boord als industrieel ontwerper was de samenwerking een feit. Na vijf jaar hebben de jongens door hun autodidactische inspanning naar eigen zeggen de wetenschap en het ambacht verenigd onder de noemer “The Stillery”.

Lokaal geoogst en gemaakt
Sinds de zomer van 2015 maken Pascal en Robin The Stillery’s First. The Stillery’s First is een spelt vodka en krijgt zijn unieke smaak door het lokaal geoogste en gemoute biologische speltgraan. Na de oogst wordt het graan in grote “moutzalen” uitgespreid zodat het kan gaan kiemen. Nog voordat het deze kans krijgt wordt het graan vluchtig afgebakken in een oven zodat dit proces in de kiem wordt gesmoord – dit heet “eesten”.

Na het mouten wordt het graan afgeleverd bij distilleerderij van De Tweekoppige Phoenix, waar de jongens de vrijheid krijgen om zelf aan de slag te gaan met hun product. Hier schroten (malen), maischen, fermenteren en distilleren zij het graan.

Tijdens het maischen ontstaat al een deel van het “The Stillery” smaakprofiel maar het grootste gedeelte vindt plaatst tijdens de fermentatie. The Stillery heeft er bewust voor gekozen om een non-GMO gist te gebruiken. Gist is van nature een zoetekauw en het gedijt het best in een omgeving met voldoende suikers. Het eencellige organisme stopt pas met voeden als het een groot deel van de suiker uit de fermentatietank heeft omgezet naar alcohol. Tijdens dit proces zal niet alleen alcohol ontstaan maar ook smaakstoffen ofwel esters, welke The Stillery’s First zo uniek maken. Na een week is alle glucose op en is het mengsel, waar nu zo’n 8% alcohol in zit, klaar voor de distillatie.

the stillery

De distillatie vindt plaatst op een koperen ketel, ofwel een “pottstill” met een kolom. Distilleren betekent eigenlijk niet meer dan het scheiden van vloeistoffen. In het mengsel zitten verschillende soorten alcohol en omdat je van bepaalde soorten hoofdpijn krijgt en andere weer een wrange smaak geven aan het distillaat. Daarom is het belangrijk dat de scheiding heel secuur wordt gemaakt.

De drank komt niet exact op 40% uit de potstill en moet nog worden gemengd met water, dat uit de Noord-Hollandse duinen komt, waar het gefilterd wordt over duinzand. Dit natuurlijke filterproces levert het zachtste water van Nederland en geeft The Stillery geen enkele reden om bronwater van ver te halen.

Door het zorgvuldige distillatieproces geven de tonen van witte chocolade en amandel The Stillery’s First een uniek smaakprofiel. Hiermee onderscheiden de jongens zich van de bedrijven die werken met neutrale vodka’s die soms wel drie, vier of vijf maal gedistilleerd zijn. Bij deze merken betaalt de consument in de regel vaker voor de mooie glazen verpakking dan voor de kwaliteit van een drank.

Ambachtelijke productie nieuw leven ingeblazen
Voordat de industriële distillatie zijn intrede deed, produceerden kleine distilleerderijen in Polen en Rusland kleine batches moutwijn. Deze spirits waren helder van kleur en hadden een echte graan- of aardappelsmaak. In een tijd waarin de oorsprong van eten en drinken steeds belangrijker is, wordt deze ambachtelijke manier van vodka produceren nieuw leven ingeblazen. Dit is waar The Stillery het verschil maakt.

The Stillery’s First is op steeds meer plekken te vinden binnen en buiten Amsterdam. Het bedrijf richt zich naast cocktailbarren sinds kort ook op het grote publiek. Zo staan de flessen van The Stillery bij Door74, Feijoa, Porem, Hiding in Plain Sight en The Dutchess en zijn ze daarnaast verkrijgbaar bij een aantal slijterijen.

De passie van Pascal en Robin gaat verder dan het produceren van vodka. Vanaf dag één was hun doel ook het openen van een eigen distilleerderij op een A-locatie in de stad. De distilleerderij zou meer dan alleen een alcoholfabriek moeten zijn en ook ruimte moeten bieden aan ontwerpers en kunstenaars als expositieruimte of makerspace. In de toekomst hoopt het duo de schade te herstellen aan het imago dat vodka de afgelopen jaren heeft opgelopen.

The Stillery Vodka

Waalstraat 66, Amsterdam, Nederland
06 15 575 902

Producten

Meet the makers

Over deze maker