The Mayo Sisters – Van Mayonaise naar Mayo

The Mayo Sisters

De Hissink Sisters, Helen en Martine, zijn opgegroeid in een fijne, warme familie met een cultuur van voor elkaar zorgen. Elke dag zelf heerlijk, gezond eten maken hoorde daarbij. Wat vijftig jaar geleden de norm was en nu goeddeels verdwenen is. Uit die liefde voor goed eten is in 2014 Chefs & Co ontstaan, een ouderwetse eetwinkel waar je ambachtelijke gerechten kan afhalen of laten bezorgen. Gerechten die veel mensen met plezier regelmatig willen eten, maar vaak niet meer zelf kunnen of willen maken. Gegrilde kip, huisgemaakte appelmoes, handgesneden friet en dan natuurlijk de saus die daarbij hoort: echte mayonaise! Want bij de familie Hissink werden de sauzen altijd al zelf gemaakt. En mensen kwamen terug en bleven terugkomen voor die heerlijk romige mayonaise met een zuurtje. Die ze ook weer voor anderen meenamen. Dat inspireerde ze om daarmee verder te gaan.

Mayo voor iedereen

Zo is in 2016 het idee ontstaan om hun mayonaise in een consumentenverpakking te maken. Eind 2018 hebben ze bewust de stap gemaakt van mayonaise naar Mayo. Een Mayo voor iedereen; want alle grote merken zitten namelijk boordevol ingrediënten die er volgens The Mayo Sisters niet in horen. En dus niet voor iedereen is. Daarom is hun Mayo zonder dierlijke producten – 100% plantaardig, suikervrij, glutenvrij, lactosevrij, GMO free en zonder kleur- en smaakstoffen. Maar wel met de smaak en textuur van een echte Franse mayonaise, romig en met een zuurtje. Wat je op kleine schaal produceert kan niet zomaar op dezelfde wijze voor een groot publiek worden gemaakt. Daarom hebben Helen en Martine een crowdfunding opgezet voor hun Mayo.

Producent

In hun zoektocht naar een betrouwbare producent, die vanuit een ambachtelijke situatie wilde meedenken en -doen, zijn Helen en Martine begin 2019 terechtgekomen bij Solina Netherlands b.v., onderdeel van de Europese Solina Group. Ondanks hun omvang en aanwezigheid in vele Europese landen, hebben zij zich meteen een goede, meedenkende partner getoond. Schaalbaarheid, certificering, voedselveiligheid en netwerk zijn van belang als je een merk wilt worden worden dat het verschil kan maken in het schap en echt snel, duurzaam kunnen groeit. In augustus 2019 ontvingen ze de eerste monsters van Solina. Die waren meteen zo ontzettend goed dat ze ze door diverse chefs, cateraars, bloggers, frietproducenten, culy’s en foodies herhaaldelijk hebben laten testen; echter zonder te benoemen dat het diervrije Mayo en dus geen mayonaise was. De uitkomst was verbluffend en een ‘aha’-moment.

The Mayo Sisters

Meer dan de helft proefde namelijk het verschil met mayonaise niet! ‘On-Nederlands goed’ kregen ze te horen. Tijdens de blind tasting met andere vegan merken; zoals Hellmann’s, Jean Baton en Remia Lite (toevallig ook de drie grootste retail merken op dit moment), allen overigens ook mét suiker, kwam de Sisters Mayo er telkens als beste uit. Het product is er dus gewoon ‘vet’ goed en ook meer dan goed genoeg voor een grootschalige marktintroductie. Andere, culinair interessante smaken kunnen later eenvoudig worden toegevoegd: denk aan Piri Piri met het door ons zelf ontwikkelde kruidenmengsel, gerookte kno ook –olijfolie, groene kruiden enzovoorts.

Plantaardig en duurzaam

De mayo van The Mayo Sisters is duurzamer dan andere mayonaises omdat er geen eieren worden gebruikt en voor de productie 83% minder water nodig is. De mayo van The Mayo Sisters zorgt voor 37% minder CO2-belasting omdat ze Ree-petflessen en -emmers gebruiken. Tevens wordt alles op Nederlandse bodem met lokale grondstoffen geproduceerd. “Het is onze missie om deze ontzettend lekkere, plantaardige, suikervrije mayo groots op de markt te zetten. We noemen hem met opzet plantaardig en niet vegan omdat we niet in die “hoek” willen. We hebben een mayo voor iedereen ontwikkeld die zelfs uitstekend als basissaus voor de grotere keukens en cateraars kan fungeren. We willen groeien en ons verhaal verder vertellen en delen, ons familie verhaal, de zusters, de winkel, ons platform.”

The Mayo Sisters

Scheldeplein 20, 1078 GR Amsterdam, Nederland
020 233 9100

Producten

Meet the makers