Keurmerk sinds: 22/04/2018

The Knitwit Stable – Dutch knitwear

logo abbot kinney's

Reina Ovinge werkte meer dan vijfentwintig jaar als inkoopster en producent in de mode-industrie. Na bijna twintig jaar in de brei-industrie te hebben gewerkt en talloze malen in fabrieken en spinnerijen te zijn geweest, vond ze het inspirerend en verhelderend om in China zelf een week achter de breimachines te staan. De inspanning en arbeid achter een vestje met een uiteindelijke verkoopprijs van € 19,95 werd pijnlijk duidelijk. Na de verkoop van haar succesvolle bedrijf Fully Fashion, waarmee ze miljoenen stuks produceerde voor merken en grootwinkelbedrijven, startte ze The Knitwit Stable: een minifabriek in het dorpje Baambrugge waar ze op duurzame wijze garen en wol produceert van haar eigen angorageiten en schapen.

Hollandse wol

Reina ontdekte dat de vacht van Hollandse schapen nauwelijks meer wordt gebruikt voor wolproductie omdat de kosten van het scheren van de vacht zich niet meer terugbetalen. De vele schapen in het Hollandse landschap worden hoofdzakelijk voor landschapsbeheer en vleesproductie gehouden. Veel wol wordt ingezameld en verscheept naar China voor verwerking in de tapijt-, of autoindustrie. De wens om haar ‘knitwear’ met puur Hollandse lokale wol duurzaam te vervaardigen leidde tot een samenwerking met de Baambrugse schapenboer René Schramma. Van de beste vachten van zijn schapen worden in The Knitwit Stable garens ontwikkeld waarbij de eigenschappen van deze wol het beste tot hun recht komen.

The Knitwit Stable

The Knitwit Stable produceert op een kleinschalige en duurzame wijze knitwear. Naast wol werkt Reina veel met merino en mohair van haar eigen geiten en schapen. Onlangs lanceerde de eerste collectie: TREK&TREES. De collectie bestaat onder meer uit truien, vesten, shawls, mutsen en handschoenen. De luchtige, dikke garens van de TREK&TREES-collectie zijn ontwikkeld uit de vachten van Baambrugse Texelaars, angorageiten en merinoschapen van The Knitwit Stable. Daarnaast zijn vachten gebruikt van Drentse heideschapen uit Balloo en Groninger Alpaca’s. Deze Nederlandse vachten zijn ingezameld en versponnen in een kleine spinnerij in België en zijn in de natuurlijke kleur te verkrijgen.

From Goat to Garment

Door het verdwijnen van de maakindustrie in Nederland is er een enorme kloof ontstaan tussen ontwerp en productie. Eén van de doelstellingen van The Knitwit Stable is om deze afstand tussen de maakindustrie en de Nederlandse modeprofessionals te overbruggen. Op deze manier krijgen bedrijven en medewerkers inzicht hoe stappen te zetten richting duurzaamheid en traceerbaarheid. Om het volledige proces in kaart te brengen en dus nog meer transparantie en bewustwording te genereren, heeft The Knitwit Stable de documentaire From Goat to Garment gemaakt. Met behulp van haar beesten, breimachines én door middel van workshops deelt Reina haar passie en opgedane kennis met studenten en professionals in de mode. Zo geeft zij hen ook inzicht in het productieproces.

Om de Nederlandse wolopbrengst voor boeren te verbeteren en de lokale maakindustrie verder uit te bouwen is The Knitwit Stable op zoek naar funding. Een eigen spinnerij staat hoog op de verlanglijst net zoals samenwerking met lokale ‘makers’.
Daarnaast wil The Knitwit Stable graag deel twee maken van de documentaire From Goat to Garment. All opbrengsten uit de collectie TREK&TREES en workshops worden gebruikt voor onderzoek, kennisontwikkeling, training en investeringen voor meer duurzaamheid, bewustwording en transparantie.

The Knitwit Stable ontving het Amsterdam Made Keurmerk voor haar TREK&TREES-collectie.

amsterdam made keurmerk logo

The Knitwit Stable

Kleiweg 27, Baambrugge, Nederland
+31653713083

Producten

Meet the makers

Over deze maker