Studio Octopus – Multidisciplinair Ontwerpbureau

Studio Octopus Logo

Van architectenbureau tot ontwerpstudio
Studio Octopus, in 2014 opgericht door Arjen Zaal, is een multidisciplinaire ontwerpstudio met een designcollectie van behangen en tafellinnen. Naast de designcollectie ontwerpt Studio Octopus ook gebouwen, stedenbouwkundige projecten, interieurs en meubels. Het is ontstaan als architectenbureau en is langzamerhand uitgegroeid tot een ontwerpstudio met verschillende specialismes.

Arjen is van oorsprong architect met een rijk, breed georiënteerd portfolio bestaande uit onder andere meubels, interieurs, woonhuizen, woongebouwen, scholen, bruggen, pleinen, winkels, kantoren, renovaties en stukken stad. Vanuit dit makerschap was het een kleine stap om ook productdesign aan het portfolio toe te voegen. Nadat de behangen en tafelkleden in het hoofd van Arjen ontstaan worden ze in de computer met meerdere softwareprogramma’s bewerkt tot de definitieve afbeeldingen. De afbeeldingen worden vervolgens lokaal geprint op respectievelijk milieuvriendelijk vliesbehang en biologisch katoen. ‘Het leukst is het om ideeën en inspiratie om te zetten naar een product dat je kunt zien en voelen,’ zegt Arjen.

ZOO
Een voorbeeld van een Studio Octopus product is de prachtige ZOO serie van behangen en tafelkleden. Deze zijn gemaakt met tekeningen uit verschillende zoölogische en botanische collecties waaronder ‘de Iconographia Zoologica’, een 19de-eeuwse verzameling dierkundige afbeeldingen, tot stand gekomen door samenvoeging van diverse collecties in de bibliotheek van het Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra. Studio Octopus brengt de prachtige, sfeervolle en uitbundige tekeningen, die soms meer dan tweehonderd jaar oud zijn, opnieuw tot leven en maakt de grote historische waarde van de collectie voor een groter publiek toegankelijk.

ZOO Vissen van Studio Octopus

Inspiratie
Naast zijn fascinatie voor zowel historische als moderne bouwkunst koestert Arjen een bijzondere voorliefde voor cultuur in z’n algemeen. Van muziek tot film, van vormgeving tot cartografie, van kunst tot techniek, van sociologie tot duurzaamheid, van geschiedenis tot stad. Het zijn allemaal bronnen van inspiratie die terug te vinden zijn in het werk van Studio Octopus. Het internationale karakter, gecombineerd met een relatieve kleinschaligheid, maakt Amsterdam een ideale plek om zijn creatieve geest los te laten.

Studio Octopus streeft er naar zo breed mogelijk te blijven opereren. Door samenwerkingsverbanden te hebben met diverse productdesigners, (interieur)architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, stylistes en grafisch ontwerpers kan Studio Octopus een team samenstellen waarmee optimaal op de vraag van de klant kan worden ingespeeld.

Studio Octopus

Louise Wentstraat 191, Amsterdam, Netherlands
06 122 022 15

Meet the makers