Rembrandtje – Proef de Gouden Eeuw

rembrandtje

Alexandra Hutter zette in 2003 de Rembrandt Tower Boardroom op: een toonaangevende en exclusieve corporate locatie voor alle vormen van topoverleg met exclusieve bijeenkomsten en private dinners. Deze organisatie heeft Alexandra inmiddels verkocht. Haar passie voor gastvrijheid bleef echter bestaan. Dit, in combinatie met haar grote interesse in kunst en de wens om – naast een dienst – ook een product te ontwikkelen, heeft geleid tot het ontstaan van het Rembrandtje, een chocolademunt geïnspireerd op gildepenningen uit de Gouden Eeuw.

Zuid-Amerika en Oostenrijk

Alexandra groeide op in Zuid-Amerika, dé plek waar veel van de cacaobonen vandaan komen, en heeft een Oostenrijkse nationaliteit, het land van de sacher torte. De liefde voor chocolade zat er daardoor al vroeg in. Nooit had ze echter kunnen bedenken dat ze ook zélf chocolade zou ontwikkelen. Ze besloot haar interesse in kunst hand in hand te laten gaan met haar wens om chocolade te maken en liet zich inspireren door een van de belangrijkste kunstschilders allertijden: Rembrandt van Rijn.

Rembrandt van Rijn

Rembrandt werkte in de Gouden Eeuw vanuit een schildersgilde. In deze exclusieve artistieke genootschappen deelden de beste kunstenaars en ambachtslieden kennis en ervaring en perfectioneerden ze hun stijl. Als bewijs van lidmaatschap kregen de leden een penning, die ze altijd bij zich droegen. De gildepenning van Rembrandt is bewaard gebleven en vormt de inspiratiebron voor de chocolade Rembrandtjes. De Rembrandtjes worden als relatiegeschenk maar ook als losse chocolade verkocht. Het is ook mogelijk om de doosjes te personaliseren met een eigen corporate identity. Naast de chocolade is er samen met een befaamde Nederlandse kunstenaar een prachtig bord ontwikkeld met een zelfportret van de jonge Rembrandt, een waar collectors item.

Rembrandje

Patisserie Tout

Samen met Job en Kim van Berkel van Patisserie Tout (Maasstraat, Amsterdam) zijn drie Oer-Hollandse smaken ontwikkeld waarin het thema ‘proef de Gouden Eeuw’ volledig tot zijn recht komt.

ORANJEBITTER
Een Nederlandse likeur die rond 1620 werd ontwikkeld om gewonnen veldslagen mee te vieren. Tegenwoordig wordt het drankje gedronken tijdens koninklijke feestelijkheden. Karamel van witte chocolade op basis van sinaasappelpuree en bittere sinaasappelzestes.

OOST-INDISCHE SPECERIJEN
Met hints van kaneel en steranijs, twee van de vele specerijen die de VOC over de wereld verspreidde tijdens de Gouden Eeuw. Pure chocolade-ganache met kaneel, vanille, steranijs, kruidnagel, foelie, peper en laurier.

PRALINÉ & LIJNZAAD
Rembrandt gebruikte lijnzaad voornamelijk als basis voor natuurlijke verf. Daarnaast is dit plantaardige wondermiddel gezond, en in combinatie met praliné, verrassend smaakvol. Melkchocolade met praliné op basis van hazelnoot en amandel, met lijnzaadolie en feuilletine.

De chocolademunten zijn gemaakt van Valrhona-chocolade. Valrhona is een Franse chocoladefabrikant en heeft cacaoplantages in Venezuela, de Caraïben, Brazilië, Madagaskar, Ghana en Java. De terroir, de bomen, de mensen; alle factoren spelen een hoofdrol om tot een ultieme hoogwaardige cacao te komen. Doordat de plantages eigendom zijn, kan de kwaliteit volledig gecontroleerd en gegarandeerd worden. Daarnaast is er streng toezicht op eerlijke werkomstandigheden – volgens de Fairtrade richtlijnen. Valrhona beheert alle stappen van het productieproces: selecteurs, planters en marktonderzoekers, alle experts van Valrhona ondernemen over de hele wereld een gepassioneerde zoektocht naar de beste en duurzaamste kwaliteit.

2019: Rembrandtjaar

Het team van Rembrandt Chocolate Coins is druk bezig met het grote Rembrandtjaar. In 2019 is het 350 jaar geleden dat de kunstenaar overleed. Het Nederlands Bureau voor Toerisme, diverse gerenommeerde musea (waaronder het Rijksmuseum, Mauritshuis, Lakenhal en het Rembrandthuis) en bedrijven zullen aandacht besteden aan zijn leven als kunstenaar, zakenman en mens. Het wordt een ‘groots’ Rembrandt themajaar waarbij je de Gouden Eeuw met de Rembrandtjes Chocolate Coins werkelijk kunt proeven.

De Rembrandtjes zijn bij Chocolaterie Tout in de Maasstraat te koop en via de webshop.

Rembrandtje

Rembrandt Tower, Amsterdam, Nederland
+31 (020) 5618080

Producten

Meet the makers

Over deze maker