Primal Essence – natuurlijke en veganistische beautyverzorging

Primal Essence

Zoals veel leeftijdsgenoten had de Portugese Marisa Conde een lastige huid in de pubertijd. Wat ze ook probeerde – van de duurste crèmes tot doktersrecepten – niets hielp haar van haar onrustige huid af. Tot iemand Marisa in aanraking bracht met natuurlijke verzorging. Als sneeuw voor de zon verdwenen haar huidproblemen en een idee voor een bedrijf was geboren.

Hoewel ze ontzettend veel profijt had van haar natuurlijke huidproducten, die ze inmiddels zelf maakte, duurde het nog een aantal jaar voor ze besloot om het ook echt op de markt te brengen. “In 2013 verhuisde ik van Portugal naar Nederland voor een baan in human resource,” zo vertelt Marisa. “In mijn vrije tijd was ik altijd aan het experimenteren met nieuwe natuurlijke producten die ik vervolgens aan familie en vrienden uitdeelde.” Een gouden zet, want door de positieve reacties van die mensen besloot Marisa uiteindelijk haar baan vaarwel te zeggen.

Het go-to merk voor natuurlijke beautyproducten

“Het maken van natuurlijke beautyproducten werd steeds serieuzer en ik kreeg het steeds drukker. Ik besloot de sprong in het diepe te wagen en in juni 2017 ben ik fulltime met Primal Essence aan de slag gegaan.” Ze schreef een business plan en richtte een webshop in. Niet veel later bracht ze haar producten aan de man op plekken als de Noordermarkt en The Makers Market in de Hallen. “Door op deze markten aanwezig te zijn, kwam ik in contact met mijn eerste echte klanten. Daar leer ik nog altijd zo veel van. Zij vertellen me precies wat ze wel en niet fijn vinden aan de producten waardoor ik steeds weer verbeter.”

De collectie van Marisa bestaat op dit moment uit tien soorten zeep – waarvan rose-geraniumgolden eye en ginger-lemongrass echte bestsellers zijn – gezichts- en bodycrème, scheerzeep en lippenbalsem. Maar als het aan Marisa ligt, duurt het niet lang voordat deze lijn wordt uitgebreid. “Primal Essence moet het go to merk worden voor natuurlijke beautyproducten. En dan heb ik het niet over make-up, maar alle verzorgingsproducten die je in je badkamer vindt. Ik ben bezig met een volledige mannenlijn – die naast scheerzeep bestaat uit baardzeep, baardolie en baardwax – haarproducten, maskers, badzout, bruisballen, massagekaarsen en gewone kaarsen gemaakt van sojawax en een natuurlijke deodorant.”

Verpakking

Een natuurlijk product verdient een duurzaam jasje en ook daar heeft Marisa goed over nagedacht: “Ik probeer zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken en waar mogelijk te recyclen, om zo de footprint van Primal Essence klein te houden.” Ook in de producten zelf gaan biologische grondstoffen, die Marisa als het even kan uit Amsterdam en omgeving haalt. “Een grondstof waar ik dol op ben is bijvoorbeeld lavendel. Sommigen vinden het ouderwets, maar ik vind het geweldig. De geur en de eigenschappen maken het een heerlijk ingrediënt voor beautyproducten.”

Behalve dat het de geboorteplaats van Primal Essence is, heeft Amsterdam een bijzondere plek in Marisa’s hart. “Ik raak altijd zo geïnspireerd door de stad. De mensen, de verschillende culturen, de kleuren. In principe kun je in iedere stad een merk opzetten, maar de producten zijn nergens hetzelfde. Waar ik hier door geïnspireerd wordt, vertaalt zich naar de producten in de Primal Essence collectie.”

De collectie van Primal Essence is te koop in de webshop en bij:
De nieuwe winkel – Breda
COLLECTIV. by Swan – Den Haag & Rotterdam
Comma Concept – Utrecht
BlendUT – Utrecht
The Upperside – Enschede

Primal Essence

Hugo Floris Ruysstraat, 1063 KD Amsterdam, Nederland
06 51 681 164

Meet the makers

Over deze maker