Petra de Jonge – Bijzondere Dameskleding op Maat

In het Amsterdamse atelier van Petra de Jonge kan iedere vrouw terecht voor een op maat gemaakt uniek kledingstuk. Door haar innovatieve aanpak kan zij couture maken voor een prêt-a-porter prijs, en als ze de hand weet te leggen op bijzondere stoffen maakt ze daar unieke items van.
Na aanvankelijk vooral via boetieks te hebben verkocht, koos Petra de Jonge ervoor te werken op duurzame slow-fashion wijze en haar dameskleding aan te bieden op maat en op bestelling. Ze merkte dat klanten behoefte hadden aan persoonlijke aandacht en een persoonlijke pasvorm. Haar ontwerpen zijn tijdloos en kunnen dan ook, mede door de kwalitatief hoogstaande materialen, jarenlang gedragen worden. ‘Het gelukkigst ben ik wanneer mijn klant in haar kracht komt te staan dankzij mijn creaties.’

Organische architectonische vormen

De creaties van Petra de Jonge zijn meestal geïnspireerd door de natuur en haar organische architectonische vormen. Een mooie en passende combinatie om de schoonheid van het vrouwelijk lichaam te benadrukken. De ontwerpen hebben vaak een futuristische stijl met een vrouwelijke, moderne -soms wat edgy- uitstraling. Elk kledingstuk heeft zijn eigen verhaal en elke creatie is dan ook uniek. Ontwerpen uit uit haar basiscollectie zijn te bestellen in standaardmaten, maar kunnen ook op maat uitgevoerd worden, dankzij een vernuftig patroontekensysteem waarbij persoonlijke maattabellen ingevoerd worden in het patroon.
Ook ontwerpt Petra couture voor speciale momenten in iemands leven: podium-, avond- of bruiloftskleding. Zo heeft ze meerdere creaties mogen maken voor de bekende harpspeelster Lavinia Meijer.

Niveau van de Parijse ateliers

De ontwerpen van Petra de Jonge worden lokaal geproduceerd, deels door nieuwkomers met een kleermakersachtergrond en deels door kleermakers uit de bruidsindustrie, die een goede technische achtergrond hebben. ‘Ik wil graag heel nauw betrokken zijn bij het productieproces van mijn ontwerpen. Daarom werk ik graag met lokale Amsterdamse kleermakers, onder andere statushouders uit Syrië. Ik hecht aan goede afwerkingen en deze komen overeen met het niveau dat ik ken uit de Parijse ateliers!’ Door het aankopen van een kledingstuk ondersteunt u ook hun sociale inclusiviteit en financiële onafhankelijkheid.
Stoffen kiest De Jonge met zorg. Zo verlost ze modemerken van de voor hen boventallige stoffenvoorraden. Tijdens haar carrière als ontwerper verzamelde ze kleine stukjes unieke stof die ze nu binnen haar ontwerpen een nieuw leven in blaast. Een deel van haar collectie is van duurzame eco-vriendelijke stretchstof: kreukvrij en zeer onderhoudsvriendelijk. Voor Limited Editions laat Petra zich inspireren door bijzondere archiefstoffen of vintage jeans waar deze eenmalige items van gemaakt zijn. Zij personaliseert haar ontwerpen door ze met de hand te beschilderen.

“Ik wil graag bekend staan als het modemerk waar kleding op maat toch toegankelijk is. En waar je chique kleding kan kopen die niet te damesachtig is.”

Achtergrond

Nadat ze afstudeerde aan de Arnhemse Kunstacademie won Petra de Jonge de Smirnoff Award met haar eindexamencollectie. Ze kreeg een studiebeurs die haar in staat stelde stage te lopen in Parijs, waar ze vervolgens 16 jaar werkte als ontwerper voor grote Franse modehuizen zoals KENZO, Barbara Bui en M+F Girbaud. Na de geboorte van haar eerste ontwierp ze als freelancer collecties voor vele high-end klanten in Duitsland, Italië en Frankrijk. Haar eigen fashion label werd internationaal verkocht in luxe boutiques en hing zij-aan-zij met Helmut Lang, Karl Lagerfeld en andere toonaangevende merken.
Nadat ze met haar gezin was teruggekeerd in Nederland begon ze naast haar freelance activiteiten een eigen collectie. Ze begon aan particulieren te verkopen via Private Sales en merkte dat ze daardoor meer voldoening kreeg. Recent koos ze ervoor helemaal volgens dit concept te werken. ‘Ik houd van direct contact met en aandacht voor mijn klanten, en maak het liefst alleen kleding waar ook echt vraag naar is. Kleding met een verhaal, die op bestelling gemaakt wordt en die lang mee kan gaan. Slow-fashion in plaats van elk seizoen een nieuwe collectie met een hoge omloopsnelheid en veel verspilling.’

Pas en Meet sessies

Op termijn zou Petra de Jonge graag een eigen winkel/atelier willen hebben waar ze haar kleding maakt en verkoopt. De klant kan dan ook zien hoe de kleding gemaakt wordt. Op dit moment kan de kleding besteld worden in de webwinkel en via Private Sales op locatie: de zogenaamde Pas en Meet Sessies. Alle modellen van haar collectie zijn te bestellen in de standaard maten en voor een geringe meerprijs maakt ze de kleding exact voor je op maat, levertijd 6 tot 10 dagen. Dankzij haar combinatie ontwerper/patroontekenaar kan ze de wensen van de klant direct vertalen in haar patronen.
Een Pas en Meet sessie kan op individuele basis of je kunt met meerdere vriendinnen een speciaal Pas & Meet Event plannen. In alle rust en comfort legt Petra een persoonlijk maatbestand vast en is de voorbeeldcollectie te bekijken. ‘Op zo’n Event help ik de klant een model te kiezen dat past bij haar lijf en een stof die past bij haar teint. Vervolgens laad ik de persoonlijke maten in mijn digitale patroon en plot het uit. Dit breng ik allemaal als pakket naar de kleermaker, die het binnen een week uit kan voeren. Gelukkig heb ik een groot netwerk van kleermakers zodat je niet bang hoeft te zijn dat het niet geleverd kan worden binnen 10 dagen.’

Petra de Jonge

1087 CE IJburg, Nederland
06 416 643 24

Producten

Meet the makers

Over deze maker