PACK – a modular craft system

Na een studie modevormgeving aan Artez in Arnhem en een aantal jaar als modeontwerper bij een sportmerk gewerkt te hebben, verhuisde Alei Verspoor naar Londen om een master Textiles aan Royal College of Art in Londen te volgen. Uit onvrede met de fast fashion-cultuur, begon ze daar met een onderzoek hoe je producten van textiel – zoals een tas – modulair kan maken. Zo hoef je net het hele product weg te gooien als slechts een onderdeel vervangen hoeft te worden. Dit principe wordt ook wel design for disassembly genoemd. Door dit onderzoek kwam Verspoor op het idee om modern en slijtvast materiaal te combineren met een traditionele mandvlecht-techniek. Na haar afstuderen verhuisde ze terug naar Amsterdam, om daar een tassenmerk en designstudio te beginnen: PACK.

Draagmanden

Er kwamen zoveel positieve reacties op het project – mede doordat de “lo-tech” mandgeïnspireerde constructie in combinatie met modern materiaal een heel mooi grafisch beeld opleverde – dat Verspoor besloot om het project door te ontwikkelen naar een label. Ze koos de naam PACK werd omdat het tassensysteem geïnspireerd is op de traditionele “PACK-Baskets” die overal ter wereld gebruikt werden door boeren en vissers. Maar ook omdat de simpelheid en duidelijkheid van de naam goed past bij de stijl van het product. De eerste PACK-collectie werd gepresenteerd tijdens Paris Fashion Week in 2016, en is inmiddels te koop in winkels in Japan en enkele landen in Europa.

Pack

PACK-producten bestaan uit een aantal losse onderdelen die gemakkelijk samen te voegen zijn: een beschermende mandvorm, sluit- en schouderstraps en sluitclips. Doordat elk onderdeel uit een monomateriaal bestaat, zijn de producten gemakkelijk te repareren en te recyclen, en kunnen ze aangepast worden aan de smaak van de gebruiker. De elementen zijn zowel geassembleerd als los verkrijgbaar, en in verschillende kleuren. Op dit moment is er een aantal verschillende soorten tassen verkrijgbaar: backpacks, totebags, pouches en een storage-basket, maar in de toekomst wil Verspoor de serie uitbreiden naar bijvoorbeeld reistassen en interieur-opbergers.

Design voor disassembly

De prioriteit van PACK is een superieure kwaliteit op alle gebieden: constructie, materiaal, productie en ontwerp, omdat daarmee de duurzaamheid van het product staat of valt. PACK-producten worden handgemaakt in Amsterdam of Portugal, met materialen die hoofdzakelijk in Europa worden geproduceerd. De mandelementen voor het “modern craft” project worden gemaakt door mandenmakers in Taiwan en Japan. Het streven van PACK is om producten te maken met een zo lang mogelijke levensduur – slow fashion in plaats van fast fashion. Daarom onderzoekt Verspoor hoe je producten zo in elkaar kan zetten dat je ze kan blijven repareren, en kan blijven updaten zodat ze met de gebruiker kunnen meegroeien, het design for disassembly-principe dus. Voor producten van textiel is dit een uitdaging, omdat de gangbare technieken zoals naaien en plakken (welden) niet geschikt zijn.

Modulair

De missie van PACK is om deze modulaire ontwerp-aanpak toe te passen op een bredere range producten: tools voor het opbergen en transporteren van alles wat je nodig hebt in het dagelijks leven. Hierbij kun je denken aan reiskoffers, fietstassen, interieur-opbergers, waarbij je bepaalde elementen voor meerdere toepassingen kunt gebruiken, zodat je uiteindelijk minder producten nodig hebt.

PACK

KNSM-Laan 219, 1019 LC Amsterdam, Nederland
06 14 369 690

Meet the makers

Over deze maker