NUTT Amsterdam ontwerpt en construeert unieke fashion-items in de vorm van artistieke blazers. Stuk voor stuk getransformeerd uit twee afgedankte kledingstukken. Misschien wel gedoneerd door jou. NUTT-Blazers zijn uniek in alle opzichten: vorm, stof, kleur en maat. Het énige nieuwe materiaal dat wordt toegevoegd, is bijpassend garen.

Over NUTT Amsterdam

Bij NUTT Amsterdam hebben ze oprecht ontzag voor onze aarde. Oprichtster Esther: “Wij houden van genieten en geloven in de kracht van uniciteit en authenticiteit. En in de schoonheid van kunst. Omdat wij elkaar graag inspireren is ons streven om sámen ons kledinggedrag te verbeteren. Want wij vinden dat dat bewuster kan. We kopen nog steeds te veel kleding en gooien het te gemakkelijk ook weer weg. Ons milieu wordt daar niet beter van. Zolang de mode-industrie nog niet honderd procent circulair is, zijn wij nuttig.”

“Wij waarderen afgedankte kleding als rijke grondstof.
Voor couture hebben wij een passie en wij creëren met liefde en engelengeduld.
Vakmanschap schrijven wij in hoofdletters en wij gaan alleen voor pure kwaliteit.”

Over de maker

In haar home-atelier in het Amstelkwartier werkt Esther Mutsaers aan haar creaties. Esther studeerde ooit af als costumedesigner aan het AMFI in Amsterdam en werkte daarna jaren als art director binnen theater, film en televisie. Haar motivator en rode draad: hoe vertel je een optimaal verhaal op een inspirerende, creatieve en innovatieve manier.

Uit frustratie over ons aller kleding aankoop en weggooigedrag is Esther NUTT Amsterdam gestart. “Ik wist wel dat de kledingindustrie vervuilend was, maar na het horen van de exorbitante cijfers op een televisieprogramma viel het kwartje. Wist je bijvoorbeeld dat 55% van de kleding die wij in de kledingafvalbak deponeren alsnog wordt verbrand? Ik niet!” Esther wil zoveel mogelijk awareness creëren om duurzamer en anders om te gaan met ons kledinggedrag.

Het productieproces

Esther vraagt overal om haar heen – op straat, op haar website en via social media – of mensen de kleding die zij niet meer dragen aan haar willen doneren in plaats van ze in de kledingafvalbak te deponeren. De kleding wordt gesorteerd op goede grondstoffen voor de NUTT Blazers. De rest van de afvalkleding wordt bewaard, wellicht voor een later moment.

Vervolgens combineert Esther de grondstoffen door te ontwerpen op een paspop. “Dat heet mouleren. Zo ontstaat een unieke NUTT Blazer, die altijd bestaat uit twee afgedankte kledingstukken. Ik bedenk het ontwerp en haal vervolgens de kledingstukken zorgvuldig uit elkaar en naai ze dan vakkundig met de juiste technieken weer in elkaar.” Zo wordt een broekspijp een mouw, een blouse een blouse-blazer of een pyamabroek een achterpand. De Blazers vallen op door hun unieke, artistieke look.

Doneer jouw kleding

Esther koopt liever niets en hergebruikt graag. Jouw kleding is daarom meer dan welkom. Wil jij doneren? Lees hier hoe je dat kunt doen.

Duurzame cadeautip

Iedereen zou de kans moeten krijgen om met het NUTT verhaal mee te doen, toch? Daarom kun je bij NUTT Amsterdam ook een cadeaubon aanschaffen en een ander verrassen met een duurzame arty fashion bijdrage.

NUTT Amsterdam

Korte Ouderkerkerdijk 5c, Amsterdam, Nederland
-

Producten

De makers

Over deze maker