Mirjam Nuver Hats – draagbaarheid in de breedste zin van het woord

Met een hoedenmodiste als moeder komt Mirjam Nuver al op jonge leeftijd in aanraking met de kunst van het hoedenmaken. Tijdens haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten (Academie Minerva 1985) is Nuver aangetrokken tot mode en vormgeving en werkt ze parttime in de hoedenwinkel van haar moeder. Als vanzelf kiest ze voor haar afstudeerproject een campagne voor het dragen van de hoed. Later zal blijken dat dit de eerste stappen zijn in haar loopbaan als hoedenontwerpster. Na een postacademische opleiding modevormgeving en strategie besluit zij zich volledig toe te spitsen op het ontwerpen en maken van hoeden.

De eerste ontwerpen van Nuvers hand zijn unica: ongebruikelijke, sculpturale vormen. Niet geschikt voor het dagelijks leven, maar des te meer voor shows en exposities. Mede door het werk in haar moeders winkel ziet Nuver het belang van draagbaarheid en functionaliteit in. Dit resulteert in 1991 in haar eerste serie-collectie. De collectie is draagbaar, maar wel vernieuwend. De vormgeving is anders in vergelijking met reguliere modellen en moet mensen enthousiasmeren om hoeden te dragen. Voor een speciale gelegenheid, voor iedere dag, tegen zon, kou en regen of just for fun.

Innovatief & impulsief

In haar collecties maakt Nuver gebruik van klassieke materialen als vilt, sisal en stro. Haar maaktechnieken zijn echt verre van klassiek: veel modellen worden op een moulage-achtige wijze gemaakt of ontworpen. Nuver vouwt, knipt, kreukt en scheurt. Het resultaat? Een grafische uitstraling. Bij uitzondering maakt ze gebruikt van decoraties als bloemen, veren en voiles. De drager kan zijn of haar hoed eigen maken door zelf iets toe te voegen aan de vorm. Door het model te draaien, vouwen of te keren.

Nuver heeft inmiddels een aantal klassiekers in haar assortiment: de uitvouwbare hoed Chapeau Claque is het eerste model uit die serie. In 1993 wordt deze hoed genomineerd voor de Rotterdamse designprijs. Inmiddels zijn er meer dan vijfentwintig uitvoeringen van dit ontwerp leverbaar. Niet alleen binnen de Amsterdamse stadsgrenzen zijn de ontwerpen van Nuver geliefd: in binnen- én buitenland heeft ze een schare fans die vaak meerdere modellen in hun bezit hebben.

3Dprint

Af en toe werkt Nuver samen met ontwerpers van breisels of dessins en ook nieuwe mogelijkheden als 3Dprint gaat ze niet uit de weg. Evenals oude en traditionele technieken die van toepassing kunnen zijn op haar werk. Extravagante ontwerpen en unica die Nuver maakt voor shows en exposities vormen een inspiratie voor nieuwe ontwerpen in de seriecollectie. Alle hoeden worden in eigen atelier met de hand geproduceerd wat ook zorgt voor nieuwe impulsen en ideeën.

Mirjam Nuver Hats

Sint Jansstraat 15, 1012 HG Amsterdam, Nederland
020 6162 447

Producten

Meet the makers

Over deze maker