Mélanie Pigeaud – Handgemaakte, duurzame sieraden

In haar zoektocht naar een robuust doch minimalistisch sieradenmerk werd Mélanie Pigeaud keer op keer teleurgesteld. Beide stijlen bleken lastig te combineren. En dus besluit ze zelf aan de slag te gaan. Ze combineert een edelsmidcursus met haar baan in het bedrijfsleven. Al snel pikken vrienden en familie de hobbywerkjes van Mélanie op. Met een enthousiaste achterban en het verlangen waarde toe te voegen besluit ze met haar tot dan toe hobby de sprong in het diepe te wagen. Nu ze daadwerkelijk mensen haar sieraden ziet dragen weet ze dat ze de juiste keuze heeft gemaakt.

“Het is mijn missie om bewustzijn te creëren en mensen het verhaal achter hun sieraden te laten zien. Ik merkte hoe weinig de mensen om mij heen wisten van de stukken die ze droegen, terwijl de sieradenindustrie al eeuwen zeldzaam en onevenwichtig is.” Het is niet Mélanies doel om de industrie compleet te veranderen, maar mensen in zoverre op te voeden dat ze weten waar hun accessoire vandaan komt.

Mélanie maakt haar sieraden van gerecycled goud en zilver om zo de footprint te minimaliseren. “Het eerste zilver en goud werd al zo’n drie- tot vijfduizend jaar geleden gevonden. Je kunt je voorstellen dat er dus al heel veel goud en zilver in omloop is. Waarom zouden we nieuw goud en zilver kopen, als we het oude nog kunnen recyclen?” Mélanie noemt haar sieraden ‘helden’, refererend aan de mijnwerkers over de hele wereld. “Dat zijn de echte helden. Zij werken zo hard om het beste goud en zilver boven te halen en daarom verdienen ze een stem.” Mélanie vertelt hun verhaal door middel van haar sieraden.

mélanie pigeaud

De collectie Perfect Imperfection laat contrasten zien in ieder ontwerp. Of dat nu een gebroken cirkel, ongelijke dikte of imperfect materiaal is: “Dit is precies het verhaal dat ik wil vertellen. Niemand is perfect. Geen enkele industrie is perfect. Maar dat betekent niet dat we onze ogen ervoor moeten sluiten. Integendeel: wees bewust, geef erom en draag mijn sieraden als helden.”

Naast haar vaste lijn sieraden, maakt Mélanie ook custom made stukken. Of dat nu hun eigen sieraden zijn die ze een nieuw leven in willen blazen (hoera voor recyclen!), of een compleet nieuw ontwerp dat speciaal voor hun is gemaakt. “Ik ben gek op het proces van samen met de klant creëren.”

Mélanie hoopt in de toekomst samen te kunnen werken met bedrijven die vluchtelingen koppelen aan maakbedrijven, om ze zo aan werk te helpen. “Dat soort initiatieven zie ik graag groeien.” Daarnaast hoopt ze haar verkooppunten in en om Amsterdam uit te breiden, zodat meer mensen kennis kunnen maken met haar ‘helden’. Op 1 september 2018 opent haar webshop, zodat haar sieraden nóg toegankelijker worden.

Mélanie Pigeaud

Postjeskade, 1058 DP Amsterdam, Nederland
06 303 796 36

Meet the makers

Over deze maker