Makers Unite

Brengt Amsterdammers en nieuwkomers samen

Makers Unite
Krelis Louwenstraat 3
Amsterdam
share@makersunite.eu
Naar de website

Thami Schweichler

Managing Director

Makers Unite is een start-up waar lokale Amsterdammers en nieuwkomers, zoals vluchtelingen, migranten en asielzoekers elkaar ontmoeten. Samen ontwerpen en maken zij duurzame producten met een verhaal. Door samen te maken kunnen mensen hun verhaal kwijt, ontstaan gesprekken en nieu­we relaties. Makers Unite begeleidt deelnemers naar een volgende fase: door hen te verbinden met hun partnernetwerk van opleidingen, universiteiten en bedrijven kunnen ze nieuwe stappen zetten naar werk of opleiding.

Ontwerpen met reddingsvesten
Momenteel maken ze producten van reddingsvesten. Deze zijn achtergelaten op Griekse stranden door mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Het maken van producten met dit materiaal leidt vaak tot een mooi gesprek. Verhalen van nieuwkomers worden gedeeld met het publiek middels de verkoop van de collectie mode- en lifestyle producten. Deze verkoop maakt het mogelijk de boodschap te delen en hun sociale businessmodel te bestendigen.

Maken = beginnen
Het coachingsprogramma begint meteen met maken, niet met formulieren en vragen. Nieuwkomers hebben hier immers al genoeg mee te maken gehad gedurende de asielprocedure. ‘Dit is de kern van het programma,’ zegt Thami Schweichler, een van de oprichters van Makers Unite. ‘Mensen rond een tafel, samen dingen maken. Hierdoor ontstaat op een natuurlijke manier een vertrouwensrelatie. Pas daarna gaan we aan de slag met inhoudelijke zaken, zoals CV en portfolio.’ Deze aanpak leverde in juni 2016 de What Design Can Do #RefugeeChallenge op, uitgereikt door de UN Refugee Agency en Ikea Foundation, en een plek in hun accelerator-programma.

thami schweichler makers unite

Showcase van producten
Naast producten als de laptophoes, werken ze ook aan diverse artistieke projecten. Zo werken ze samen met Yara Said, ontwerper van The Refugee Nation Flag (o.a. te zien in Het Stedelijk Museum Amsterdam en V&A, Londen), Olfa Benali tijdens de Amsterdam Fashion Week met een spraakmakende trouwjurk gemaakt uit reddingsvesten, de manifestatie i.s.m. Roof for Humanity tijens de Biënnale in Venetië en meer. Deze samenwerkingen en connecties zijn uitgelezen kansen voor creatieve nieuwkomers om hun netwerk uit te breiden en zich verder te ontwikkelen. Het doel is niet om vluchtelingen te helpen, maar om producten en projecten van niveau neer te zetten waar zowel nieuwkomers als lokale creatieven iets aan kunnen bijdragen.

Het verhaal van Hasan
Hasan (Aleppo, Syrië) vluchtte met zijn fa­milie naar Turkije, waar hij werkte als kleer­maker voor een miniem salaris. Daar zag hij geen toekomst in. Hij maakte de oversteek en kwam in September 2015 aan in Nederland, waar hij negen maan­den lang in de noodopvang verbleef. Makers Unite zocht kleermakers en Hasan nam in maart 2016 contact met hen op. Hij maakte het eerste prototype van de Re-Vest Life ribbon voor Koningsdag. Hij leerde lokale Amsterdammers kennen, vond een logeerplek enuiteindelijk vond Makers Unite een plek voor hem bij Hack your Future. Hij volgt een halfjarige opleiding die zal resulteren in een stage. Hasan woont nu op Riekerhaven en adviseert Makers Unite. Dit is maar een van de verhalen van de deelnemers, en zo zijn er nog meer.

Hoe kan je bijdragen aan Makers Unite?
Het aanbieden van stages, werkervaringplekken, banen, een cursus of wilt u een workshop volgen bij Makers Unite over sociaal ondernemen en ontwerpen? Dan kan je contact opnemen met share@makersunite.eu.

Thami Schweichler

Managing Director