Kaftwerk – Geeft een nieuwe bestemming aan oude boeken

logo kaftwerk amsterdam

Notitieboek met nostalgie

Toen ik klein was waren de verhalen van De Vijf mijn lievelingsboeken (althans, voordat Harry Potter de troon beklom). Met elke verjaardag en kerst kreeg ik één van de boeken van Enid Blyton cadeau, die ik vervolgens zo vaak las dat de bladzijdes eruit vielen. Op bezoek bij de werkplaats van Kaftwerk kreeg ik plots het boek De Vijf en het Geheim van de Zigeuner in mijn handen geworpen en dacht ik terug naar de dagen dat ik met het boek op schoot de dag doorbracht. Het eerste hoofdstuk van het boek was nog netjes bewaard, gevolgd door blanco pagina’s voor een eigen verhaal. Zo krijgen oude boeken door Kaftwerk een nieuwe bestemming als notitieboekjes, nog inclusief nostalgie.

Kaftwerk maakt sinds begin 2017 notitieboekjes gebonden in de prachtig geïllustreerde harde kaften van oude boeken. Het idee ontstond in Zuid-Afrika, waar Paul Schuijt na vijf jaar als Digital Manager bij Red Bull van een welverdiende sabbatical genoot. Toen hij op een dag door een township liep, ontdekte hij een creatief zakenmodel: een winkeltje scheurde de inhoud uit oude boeken en verving het met nieuw blanco papier. De uitwerking kon beter – het waren merendeels boeken die hun beste dag hadden gehad en het papier was dun en ruw – maar het idee sprak hem aan. Het was immers een duurzame manier om oude boeken te upcyclen.

De ontpopping van Kaftwerk

Na jaren vastgeplakt aan een scherm zuchtte Paul naar het makerschap. Dus begon hij eenmaal terug in Nederland met een boekbindcursus. Oude boeken zoals Robin Hood, Marjoleins Gouden Hart en Pinkeltje werden omgetoverd tot notitieboekjes en uitgedeeld aan vrienden. Vriendin Joline Kool was een van de eersten die een boekje cadeau kreeg. Het was niet alleen de perfecte manier om haar reiservaringen in Harry Happy Camper vast te leggen, maar ook om de vervolgstappen van Kaftwerk uit te pluizen. De boekjes liepen namelijk zo goed, dat Paul en Joline besloten om het idee samen verder uit te werken. Aldus Joline: ‘Ik wilde heel graag iets maken, niet alleen de plannen schrijven en het dan door iemand anders laten uitvoeren. Dus toen Paul vroeg of ik mee wilde doen zei ik meteen ja. Toen heb ik tijdens de reis achter mijn computertje – uitkijkend over de zee of tussen de bomen – de website gebouwd.’

Terwijl Joline zich bezig houdt met de marketing en de website zorgt Paul voor de notitieboekjes. Individuele aanvragen maakt hij zelf, maar grotere bestellingen worden gemaakt door Henny, een professionele boekbindster in Zaandam. ‘Henny is echt een topper’, vertelt Paul. ‘Henny is al met pensioen maar heeft er echt hart voor. Zij is zo delicaat met de boekjes, ze kwam ook met het idee om de eerste pagina’s erin te laten en bewaart ook de inschriften. Ze gaat echt voor het stukje nostalgie.’

notitieboek 2000 mijlen onder de zee

 

Kinderboeken met klassieke illustraties

Het gros van de boeken van Kaftwerk komen uit de jaren vijftig, zestig en zeventig, klassieke boeken geïllustreerd door bekende namen zoals Rie Cramer en Hans Kresse. ‘Heel veel mensen weten niet zo goed wat ze met die oude boeken moeten doen. Naar de kringloop brengen biedt niet zo veel, er zijn vaak rijen met boeken die blijven liggen. Dus we worden heel veel opgebeld door mensen die van hun boeken af willen maar ook willen dat er iets moois mee gedaan wordt,’ vertelt Joline. Door er notitieboekjes van te maken krijgt elk boek een nieuw doel en krijgen gebruikers nieuwe herinneringen aan iets wat vroeger van hun moeder of oma was.

Handgemaakt in Zaandam

Elk notitieboek wordt met de hand gemaakt. Voordat een nieuw notitieboek is geboren worden er tot wel acht handelingen uitgevoerd, inclusief het verwijderen van het oude papier, het op maat snijden van blanco papier, het toevoegen van een sluitingselastiekje en het lijmen van de binding.

De notitieboeken van Kaftwerk worden verkocht via hun webshop en op diverse markten in en rond Amsterdam.SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

Kaftwerk

Jordaan, Amsterdam, Netherlands
+31 6 163 853 68

Producten

De makers

Over deze maker