Holyscrap  – Uniek handgemaakt meubilair

holyscrap logo

Sinds oktober 2005 werken Marieke van Genderen en Edwin Booms als interieurontwerpers én -makers voor zowel particuliere als zakelijke klanten onder de naam Made.up Interior works. Al die tijd hebben zij het materiaal dat overbleef van projecten bewaard. In mei 2014 was het tijd om hier iets nieuws van te maken. Gecombineerd met andere spullen die ze verzamelen, zoals babypoppen, onderdelen van etalage poppen, TV antennes en oude keukendeurtjes, maakten ze een nieuwe, onafhankelijke collectie meubels. Holyscrap was gelanceerd!

De meubels van Holyscrap worden als vrij werk gemaakt. Ieder meubel is het resultaat van creatief denken en vakmanschap en van ieder product wordt maar één stuk gemaakt. Alle ontwerpen worden zoveel mogelijk van restmateriaal (de scrap) gemaakt, maar altijd met de grappige toevoegingen die kenmerkend zijn voor Holyscrap.

Nummer 88

Holyscrap is ontstaan vanuit de behoefte om vrij werk te maken, als ‘speeltuin’ en leerschool naast het werken in opdracht. Daarnaast was er eigenlijk ook de noodzaak om iets met al het restmateriaal te doen wat ze bijna 10 jaar bewaard hebben, anders zouden ze de studio uitgroeien. Weggooien vonden – en vinden – ze zonde, en bovendien moet je er dan ook nog voor betalen.

Ruim een jaar na de lancering van Holyscrap is het bedrijf bezig met meubel nr. 88 en er zijn genoeg ideeën en materialen voor nog veel meer meubels. Zolang Marieke en Edwin ook opdrachten op maat blijven doen, is er een continue stroom aan nieuw restmateriaal. Want hoe efficiënt je ook zaagt, er blijven altijd zaagstukken over. Tot nu toe zijn alle Holyscrap meubels one-offs, maar misschien zullen ze meer in – kleine – series gaan produceren, zodat het voor retailers en consumenten duidelijker is wat ze doen. “Maar zoals we er nu tegen aankijken, zien we dit onszelf blijven doen totdat we erbij neervallen”, aldus Marieke en Edwin.

Off with their heads

Er is geen vastomlijnd productieproces. Dat is ook waarom Holyscrap unieke stuks maakt. De ene keer is bijvoorbeeld een oud deurtje uitgangspunt voor een ontwerp, zoals bij de meubels uit de Kitchen Door Series – hierbij zijn oude paneeldeurtjes het uitgangspunt, maar door hen in een geheel ander perspectief geplaatst. De andere keer is het bijvoorbeeld een verzameling die leidend is voor het ontwerp. Zo zijn de Orphan Doll Cabinets ontstaan uit een verzameling babypoppen en geïnspireerd door een zin uit Alice in Wonderland ‘off with their heads’. Soms gaan ze gewoon aan de slag en ontstaat er vanzelf een meubel. Andere keren is er meer een idee of concept dat ze uitwerken in een tekening en gaan dan pas maken. Wat alle meubels in ieder geval met elkaar gemeen hebben is dat ze voorzien zijn van een brandmerk met ons logo en het eigen, unieke nummer erin.

Het leukste van het makerschap vindt Holyscrap het hele proces van A tot Z, dus van eerste schets/idee tot de realisatie hiervan zelf in de hand hebben. Daarbij is de geur van net gezaagd, geschaafd en geschuurd hout – van de meeste soorten dan – één van de lekkerste geuren die er zijn en waar ze zich graag de hele dag mee omringen.

Holyscrap

Balistraat 28a, 1094JM Amsterdam, Netherlands

Meet the makers

Over deze maker