Holie is een impact-bedrijf uit Amsterdam en gelooft dat je business als een kracht moet gebruiken om het goede te doen. De missie is om een positieve impact op de planeet te maken. Want klimaatverandering is de realiteit en het wordt steeds erger. Bij Holie op kantoor wordt vaak gezegd, there’s nothing cool about global warming en Holie wil als bedrijf onderdeel zijn van de oplossing.
Holie doet dat op meerdere manieren. Enerzijds verkoopt het gezonde & 100% plantaardige producten met minimale impact op de planeet. Op dit moment hummus en granola, en later dit jaar komt daar een vleesalternatief bij. Verder investeert Holie 50% van de winst in het planten van bomen. Het doel is om 1 miljoen bomen te planten binnen 10 jaar om zo klimaatverandering tegen te gaan. Bomen en het creëren van natuur zijn een onmisbare schakel in de strijd tegen klimaatverandering en daarom heeft Holie dit onderdeel gemaakt van het business model.

Passie voor natuur en lekker eten

Na een aantal jaren te hebben gewerkt bij Ahold, hakte oprichter Merick eind 2017 de knoop door om te gaan ondernemen. Gedreven door een passie voor natuur en lekker eten ging hij aan de slag om een bedrijf te bouwen dat een positieve impact kon maken op de wereld. Want, er is niks cools aan global warming en Merick had de sterke wens om hier iets aan te gaan doen. Niet lang daarna was Holie opgericht: een plantaardig voedingsmerk dat producten met een missie verkoopt in supermarkten in Nederland, België en Duitsland. Merick heeft binnen het bedrijf de rol van ‘Chief Business’ en hij runt de show samen met 2 mede-oprichters: Marc & Valentijn. Allemaal zijn ze erg trots op wat er tot nu toe is bereikt, maar gelukkig voelt het nog altijd alsof ze net zijn begonnen.

 

Consument als onderdeel van de missie

Holie maakt al haar producten in en dichtbij Amsterdam volgens de volgende principes:

  • 100% plantaardig & vegan. Om de milieu-impact van onze producten te minimaliseren kiest Holie alleen voor de allerbeste plantaardige ingrediënten. Dit betekent dus ook geen palmolie en soja.
  • Gemaakt door de huischef van Holie. Smaak staat altijd op de eerste plek. De producten worden ontwikkel door chef-kok Marc, die jaren geleden heeft gekookt bij restaurant Vermeer, de Vijff Vlieghen en Krasnapolsky.
  • Gezond. Voeding moet voeden. Holie kiest daarom altijd voor gezondheid en voegt nooit suiker toe aan de producten.
  • Betaalbaar. Holie wil producten maken voor iedereen en niet alleen voor de happy few. Daarom zijn de producten altijd betaalbaar en voor een goeie prijs verkrijgbaar bij de lokale supermarkt.
  • Changemakers. Doordat Holie 50% van de winst investeert in het planten van bomen wordt iedere consument automatisch onderdeel van de missie van Holie.

Meer geven dan nemen

Holie heeft als visie dat iedereen in de toekomst klimaatpositief door het leven gaat. Oftewel, dat iedereen meer teruggeeft aan de planeet, dan dat degene neemt. Holie wil binnen 3 jaar zelf een klimaatpositieve onderneming zijn en doet dit op twee manieren. Enerzijds door de impact van de producten zoveel mogelijk te minimaliseren. Zo zijn bijvoorbeeld de verpakkingen zo duurzaam mogelijk. Het bakje van de hummus is voor 95% gemaakt van gerecycled plastic en is het eveneens 100% recyclebaar. De verpakking van de granola is voor 50% gemaakt van suikerriet. Ook draait de productie geheel op groene stroom en ligt het dak van de opslagruimte vol met zonnepanelen. Over een jaar staat de exacte CO2 impact per product op de verpakking, zodat de consument ook precies kan zien wat de impact is.

Binnenstad vol bomen

Aan de andere kant investeert het bedrijf 50% van de winst in het planten van bomen. Komend jaar worden er naar schatting 20.000 bomen geplant in Tanzania en hiermee wordt een gebied ter grootte van de binnenstad van Amsterdam vergroend. De CO2 reductie in 2021 is naar schatting ongeveer 7.500.000 kg CO2. Over een paar jaar moet het reduceren van CO2 groter zijn dan de impact die Holie nog maakt en iedere dag wordt er hard gewerkt aan een beter resultaat.

This is not the end, it’s just the beginning. Holie is pas net begonnen en het bedrijf hoopt vooral dat de impact doelstellingen worden behaald.
Oftewel, 1 miljoen bomen voor 2030 en een klimaatpositief bedrijf voor 2025.

Verder komen er meerdere nieuwe producten aan. Eind dit jaar hoopt het bedrijf een alternatief voor vlees te lanceren dat – in tegenstelling tot het huidige aanbod – geen kopie van vlees gaat zijn.

Holie

John M. Keynesplein 12-46, 1066 EP Amsterdam, Nederland
.

Producten

De makers

Over deze maker