Gosling Coffee – Amsterdam Coffee Roasters

Gosling Coffee is in juni 2016 gestart door Bonnie van Poortvliet en beweegt zich in het marktsegment van de ‘specialty coffee’. Bonnie deed kennis over koffie op in haar rol als barista, hoofd barista en koffiebrander in de afgelopen vijf jaar. Dit is onder andere vastgelegd door het behalen van de SCAE (Specialty Coffee Association of Europe) diploma’s voor level 1 en 2. Dit zijn diploma’s die uitgegeven worden door de Europese organisatie van Specialty Coffee. Voor de start van Gosling Coffee was Bonnie werkzaam bij Screaming Beans. Haar taken waren onder andere het inkopen en branden van koffie, het trainen van personeel en het geven van workshops.

Bonen direct van de boer

Gosling is een Amsterdamse koffiebranderij die zijn koffiebonen zoveel mogelijk direct bij de boer inkoopt. Doordat ze de koffie direct van hen afnemen, kunnen ze de boeren een betere prijs geven voor hun koffie, zonder dat dit leidt tot een hogere prijs voor de afnemer van de gebrande koffiebonen. “We bezoeken met regelmaat de plantages waar onze koffie vandaan komt. Samenwerking leidt niet alleen tot betere koffiebonen, maar door een betere beloning dragen wij ons steentje bij aan de leefomstandigheden van de betreffende koffieboeren, zodat zij in staat zijn hun kinderen een betere toekomst te geven,” aldus Bonnie. Naast het branden van koffie, nemen ze ook de rol van koffie consultants op zich. Bonnie: “Dit betekent dat wij helpen met het oplossen van problemen binnen koffiebars en andere horeca met koffie. Daarnaast zetten wij ook geheel nieuwe koffiebars op. Dit doen we voornamelijk op locatie waardoor we de situatie passend maken en maatwerk kunnen leveren.”

Gosling

Bij Gosling draait alles om het inkopen en branden van groene (rauwe) koffie en het verkopen van deze vers gebrande koffiebonen. Dit gebeurt onder het eigen merk ‘Gosling Coffee’ en wordt ook als private label, onder een door de klant gekozen naam, geleverd. Ze streven ernaar om de koffie direct in te kopen en de koffieboeren een reële prijs voor hun koffie te betalen. Met een directe afname bij de koffieboer vervalt de handelaar en kunnen ze de koffie betaalbaar houden. Hierdoor profiteren alle betrokken partijen. Daarnaast kijkt Gosling naar duurzaamheid, waarbij de smaak-kwaliteitverhouding altijd voorop blijft staan.

De afnemers van Gosling koffiebonen zijn:
– Koffiebars en andere horeca
– Facilitaire organisaties die koffiebars voor hun klanten runnen

Gosling biedt tevens de mogelijkheid van consultancy, het geven van trainingen, adviezen en het begeleiden van startende, en bestaande, ondernemers die in de koffie wereld willen stappen.

Energiebesparing

Koffiebranden gebeurt momenteel op gas. Dat is niet de duurzaamste grondstof, maar de “groene” gastoepassingen worden op dit moment nog alleen op industrieel niveau aangeboden, helaas. Wel heeft Gosling een heel bijzondere koffiebrander, die tot tachtig procent van de energie bespaart door de opgewekte hitte te hergebruiken en hierdoor veel zuiniger is dan conventionele koffiebranders. Ook is de brander reuk- en rookloos. De verpakkingen worden honderd procent recyclebaar en afval bieden ze gescheiden aan. Voor 2019 staat op het programma om de huidige diesel “bezorgbus” in te ruilen voor een milieuvriendelijke elektrische uitvoering.

Het jaar 2018 is duidelijk het jaar van de investeringen. Een nieuwe koffiebranderij, inclusief koffiebrander en verpakkingsmachine, hebben van Gosling Coffee een volwassen onderneming gemaakt. Voor de komende jaren staat een uitbouw van klanten op de planning en gaan ze in meer koffielanden relaties opbouwen om ook daar rechtstreeks koffie te kunnen inkopen. De eerste stappen in de groei zijn al gezet, de productie is sinds de ingebruikname van de nieuwe branderij al verdubbeld. Gosling is dus op de goede weg.

Gosling Coffee

Verrijn Stuartweg 24B 1112 AX Diemen
06 168 42 291

Producten

Meet the makers

Over deze maker