Gassan Diamonds – Sprankelende diamanten met 121 facetten

gassan logo

Familiebedrijf
Gassan Diamonds is een oud-Hollands familiebedrijf dat al sinds het midden van de twintigste eeuw ongeslepen diamanten omtovert tot schitterende juwelen. Het hoofdkantoor is verstopt achter het Waterlooplein, in de voormalige Boas fabriek op de Nieuwe Uilenburgerstraat. De lange, smalle fabriek was in 1878 speciaal gebouwd om de stoomaanvoer, afkomstig van het ketelhuis en de schoorsteen die nog steeds op het plein staan, zo efficiënt mogelijk naar de draaischijven van de 400 diamantslijpers te vervoeren. Het was destijds de grootste diamantfabriek ter wereld. Hier leerde Samuel Gassan voor de Tweede Wereldoorlog het vak, en hierheen verhuisde het bedrijf in 1989 na een aantal decennia op de Nieuwe Achtergracht naartoe.

Tegenwoordig worden hier elke dag duizenden bezoekers ontvangen om niet alleen kennis te maken met de Nederlandse diamantgeschiedenis en -industrie, maar ook met de unieke slijpvorm van Gassan Diamonds: de 121. Slijpvorm is een van de vier waarden die de kwaliteit van een diamant bepalen, waaronder ook karaat, kleur en zuiverheid vallen. Er bestaan verschillende slijpvormen, waaronder peer, hart, princess, ovaal en de alom bekende briljant. De 121 is gebaseerd op de briljant maar heeft 121 facetten in plaats van de 57 die een briljant heeft. Het gevolg is een diamant die fonkelt als de zonovergoten Italiaanse kust.

Drie jaar ontwerpen, ontwikkelen en perfectioneren
De slijpvorm is ontwikkeld door Steve Bierman, een Amsterdammer die al vanaf jonge leeftijd in de industrie werkt. Tijdens zijn schoolgaande jaren werkte hij geregeld voor zijn oom bij diamanthuis Van Moppes in de Diamantbuurt en na het afstuderen besloot hij zich volledig te richting op het vak. Na een aantal jaar in België, waar hij alles leerde over snijden, slijpen en tekenen, werkte hij een tijd als zelfstandig fabrikant tot de mogelijkheid zich aanbood om bij Gassan Diamonds te werken. Hier ontwikkelde hij het idee voor een nieuwe slijpvorm, een ronde diamant met meer facetten voor extra schittering.

slijper-gassan-diamonds

Na een lange periode tekeningen maken, het ontwerp aanpassen en prototypes ontwikkelen bepaalde het Wetenschappelijk en Technisch Onderzoekscentrum voor de Diamant (WTCOD) in België dat de vorm een hogere schittering had dan de briljant. Met hun positieve evaluatie kon de slijpvorm gepatenteerd worden. Na drie jaar ontwerpen, ontwikkelen en perfectioneren werd de 121 in 2005 eindelijk gelanceerd. De vorm is een een prachtig voorbeeld van het vakmanschap en het streven naar perfectie waar de diamantindustrie op draait. Meer dan 60% van alle diamanten die worden verkocht bij Gassan Diamonds hebben de 121 slijpvorm. Als diamantinkoper en Directeur Gassan België overziet Steve tegenwoordig het gehele proces van inkopen tot slijpen en waarderen van diamanten.

De productieafdeling van Gassan Diamonds is momenteel opgemaakt uit twaalf slijpers, waaronder drie leerlingen. Het bedrijf besteedt veel tijd aan educatie; als onderdeel van hun status als Cultureel Erfgoed is Gassan Diamonds veel bezig met het opleiden van slijpers en het koesteren van het bijzondere vakgebied. Ook op hun andere afdelingen zijn ze druk bezig met educatie, Gassan Diamonds doet namelijk meer dan alleen diamanten slijpen.

Fairtrade collectie
Het diamanthuis heeft een eigen collectie sieraden en huisvest daarnaast meerdere luxe merken, van Rolex en Chopard tot Choices by DL, opgericht door de kleindochter van Samuel Gassan. De eigen collectie van Gassan Diamonds zal binnenkort volledig gemaakt worden met Fairtrade goud met het Max Havelaar keurmerk, een hele prestatie gezien de grootte van de collectie. Het is één van de manieren waarop Gassan Diamonds duurzaamheid nastreeft in haar bedrijfsvoering. Tijdens de verbouwing van het hoofdkantoor hebben ze verschillende duurzame investeringen gemaakt, zoals een geavanceerd luchtsysteem dat het hele gebouw verwarmt met ventilatielucht.

Gassan Diamonds

Nieuwe Uilenburgerstraat 173 - 175, Amsterdam, Netherlands
020 622 5333

Meet the makers

Over deze maker