Toen de vader van Menno, Saskia en Hans Borsboom in de jaren zestig de kans kreeg om mede-eigenaar van de brillenfabriek Preciosa (voorheen ENFA : Eerste Nederlandse Fabrikant van hoorn-, schildpad- en doublémonturen ) te worden, greep hij die met beide handen aan. Hij breidde de collecties uit en ging de grenzen over. Van jongs af aan werden Hans’ kinderen bij het bedrijf betrokken, waardoor ze al vroeg werden klaargestoomd voor de overname die in 2007 zou plaatsvinden. Inmiddels is Frame Holland – zoals het bedrijf tegenwoordig door het leven gaat – de laatst overgebleven brillenfabriek van Nederland en de Preciosa collectie hun paradepaardje.
Als huidige eigenaren van het bedrijf hebben Hans’ kinderen allen hun eigen expertise. Menno ontwerpt de brillen, Hans vervaardigt ze en Saskia zorgt ervoor dat ze bij gespecialiseerde opticiens in de schappen komen te liggen. De bundeling van deze drie krachten en de medewerkers in binnen- en buitendienst zorgen ervoor dat de brilmonturen gemaakt en verkocht worden.
Het brilmontuur-maakproces
En die totstandkoming van een montuur is een bijzonder proces. Voordat de bril op de neus van de klant belandt, gaan er zo’n tachtig tot honderdtwintig handelingen aan vooraf. Hoewel een deel van het maakproces door machines is overgenomen, komt er nog altijd veel handwerk bij kijken. De monturen worden vervaardigd uit bioacetaat – een kunststof gemaakt van katoen en houtpulp – van Mazzucchelli uit Italië. Het acetaat komt in grote platen binnen die vervolgens in kleinere ‘plakjes’ worden gesneden. Uit die plakjes wordt de basis van het montuur gefreesd. Dit basismontuur legt vervolgens een hele route door de fabriek af, van het plaatsen van de scharnieren voor de pootjes tot het polijsten zodat de bril een mooie glans krijgt.
Afgezien van de levering van de grondstof, gebeurt alles dus in eigen huis; een duurzame manier van werken. Menno en Saskia vertellen: “Het bioacetaat van Muzzucchelli komt altijd over land onze kant op, nooit met het vliegtuig. Binnenshuis produceren we op Hollandse windenergie, hebben we individuele werkplekverlichting – waardoor niet de hele productieruimte verlicht hoeft te worden – en een apart systeem voor de koeling van de machines. De restproducten worden gescheiden en voor hergebruik aangeboden.”
Duurzame brillen
Een ander aspect van duurzaamheid is de levensduur van de monturen. Doordat kwaliteit hoog in het vaandel staat bij de familie Borsboom, gaat er geen bril de deur uit voordat-ie flink door de keuring is geweest. Ze weten precies wat ze leveren, waardoor ze kwaliteit garanderen. Een montuur van Frame Holland gaat een flinke tijd mee. Breekt je scharnier? Dan vervangen ze kosteloos het onderdeel. Een service waar veel Nederlandse opticiens maar wat blij mee zijn.
Maar niet alleen binnen de landsgrenzen zijn de monturen van Frame Holland een gewaardeerd product, ook erbuiten kan de fabriek rekenen op klandizie. Ze verkopen op vijf continenten en zijn steevast aanwezig op belangrijke beurzen in Milaan en Parijs. Makkelijk is die verkoop in het buitenland niet altijd. Zo verschillen de formaten van hoofden van de brillendragers op diverse plekken in de wereld, variëren de trends van land tot land en is de controle om een land als bijvoorbeeld Amerika in te komen zeer streng. Desalniettemin zijn de eigenaren van Frame Holland maar wat blij met de buitenlandse aandacht, want als je dan eenmaal over de grens bent, heb je zomaar kans dat Snoop Dogg jouw ontwerp draagt!
Nederlands erfgoed
En dan is die jarenlange ervaring – deels overgedragen door hun vader – een enorme voorsprong. Niet voor niets is Frame Holland de enige overgebleven brillenfabriek in Nederland. Met een montuur van het merk haal je niet alleen een kwaliteitsproduct in huis; je zet een stukje Nederlands erfgoed op je neus.
Producten
De makers
Over deze maker
Dag van de Arbeid: zo veel werk gaat er zitten in alledaagse producten
Aan een brilmontuur, een chocoladereep en een houten schaal gaat veel meer werk vooraf dan je denkt

Voorstelrondje: deze makers sloten zich deze zomer bij ons aan!
Het was - pardon, is - een mooie zomer! Niet alleen hebben we temperaturen gehad waar je u tegen zegt, ook bij Amsterdam Made was de zon fli
