Exclusive Jewelry Amsterdam – Wees trots op de wortels van je bestaan

Handgemaakt op IJburg

In het atelier Exclusive Jewelry Amsterdam op IJburg werken Ingeborg en Fernando aan hun collecties Vinx Hollands Glorie en DP Art Amsterdam. Ze vertellen over hun laser, en laten het werkstation zien waar dagelijks de stukken van de collectie worden gemaakt.

De collectie Vinx Hollands Glorie is geïnspireerd op het verleden, toen Nederland heer en meester was van de internationale wateren. De Gouden Eeuw is voor veel Nederlandse makers een belangrijke bron van inspiratie en ook bij Exclusive Jewelry Amsterdam zie je de historie terug in hun sieraden. De Hollandse ambacht die gedurende de periode floreerde, maar tegenwoordig vaak minder aandacht krijgt ten gunste van buitenlandse productie, wordt bovendien geëerd door alles lokaal en met de hand te maken. Het verleden ligt ook ten grondslag aan de boodschap van Vinx Hollands Glorie: “Wees trots op de wortels van je bestaan”. Het drukt Ingeborgs eigen zoektocht uit en is tegelijkertijd een aansporing voor iedereen om trots te zijn op hun persoonlijke en culturele achtergrond. De boodschap loopt als rode draad door de gehele collectie, gesymboliseerd door zilver of goud draad – de wortels – dat elk stuk versiert.

Moderne & traditionele technieken
De Vinx Hollands Glorie collectie is het resultaat van een mooie samenwerking tussen Ingeborg en Fernando, die beiden een andere creatieve achtergrond hebben. Ingeborg studeerde in 2000 af aan de AMFI en werkte vervolgens in de sieradenhandel. Met het verlangen om haar creatieve ei kwijt te kunnen richtte ze in 2006 Vinx Hollands Glorie op. De technische aspecten van het goudsmeden worden verzorgd door Fernando, die dankzij zijn scholing bij Schoonhoven de fijne kneepjes van het vak in de vingers heeft.

Deze kennis past hij toe bij het maken van de sieraden van de collectie, die grotendeels worden gemaakt in hun atelier op IJburg (bij grote drukte besteden ze het maken van een aantal vaste stukken uit aan een drietal goudsmeden net buiten de stad). De gloednieuwe laser heeft al een belangrijke rol aangenomen binnen het bedrijf door het maakproces te versnellen en verbeteren. Een voorbeeldje. Voorheen werd het draad dat de juwelen versiert aangebracht door het op het desbetreffende stuk te solderen, waarbij het gehele stuk met een brander verhit moest worden tot 780 °C. Dit kan als resultaat het verkleuren van het zilver hebben, omdat het zilver vaak is gemengd met kleine hoeveelheden andere metalen, zoals nikkel. Om het zilver weer mooi te maken moet het grondig gepolijst worden. De laser daarentegen verhit in een mum van tijd een klein puntje van het stuk tot de bovengenoemde temperatuur, waardoor er sneller en meer secuur gewerkt kan worden zonder risico van verkleuring. Door de traditionele ambacht met moderne technieken naar het heden te trekken heeft Exclusive Jewelry Amsterdam hun maakproces geperfectioneerd.

Unieke stukken voor elke gelegenheid
De hightech invloeden bij Exclusive Jewelry Amsterdam zijn niet alleen te vinden in het productieproces, maar ook in een aantal materialen die worden gebruikt. Een van de mooiste sieraden van de Vinx Hollands Glorie collectie wordt gemaakt met Siciliaanse kralen van lava met composiet – een waanzinnig licht en fluweelzacht materiaal – en een nieuwe additie zijn ringen gemaakt van carbon. De sieraden, met oudhollandse meisjes namen, worden verder gemaakt van zilver en/of goud, waaronder oud goud. Het verleden is terug te vinden in kleine details: oorbellen met beukennoten refereren naar de tijd dat een beukenboom in de voortuin een statussymbool was en kettingen met sponskoraalkralen zijn een knipoog naar Zeeuwse colliers. Ieder stuk is uniek, handgemaakt en op maat te maken. De collectie is door het gebruik van rustige tinten elegant doch ingetogen, waardoor de sieraden passen bij een chique jurk, maar ook bij jeans en een mooi wit shirt.

Exclusive Jewelry Amsterdam

IJburglaan, IJburg West, Amsterdam, Netherlands
020 33 05 702

Producten

Meet the makers