De Eerste Keramiek Kamer

Modern Delfts blauw porseleinen sieraden en aardewerk servies

Churchill-laan 208
Amsterdam
020 664 33 49 / 06 446 29 379
Naar de website

Marion Wijnberg

Oprichter

Marion Wijnberg opende in 1999 De Eerste Keramiek Kamer. Gewild en ongewild bleek zij pionier en trendsetter van een nieuwe bedrijfstak: workshops servies beschilderen in een huiskameratelier.

In haar woonhuis, op twee etages in de Churchill-laan, lopen wonen en werken door elkaar. In de prachtige lichte ruimtes ontvangt zij de meest uiteenlopende groepen voor een workshop serviesschilderen. Zussen op hun familiedag, collega’s tijdens een personeelsfeest en vrienden tijdens een vrijgezellenparty. Marion vertelt wat ze denkt dat het succes is van haar workshops: ‘De combinatie van uitgaan met een leuke groep mensen, samen iets moois maken voor relatief weinig geld en er ook nog een tastbare herinnering aan overhouden.’

Er is een enorme keus aan serviesgoed, dat ook onbeschilderd al mooi is door zijn eenvoud en vormgeving. Van complete serviezen met borden, eierdopjes en schalen tot theepot en taartplateau en voerbakjes voor de hond en de poes. Er zijn verschillende arrangementen te boeken, inclusief hapjes en drankjes. Maar je kunt ook zelf of samen met je vriendin of buurvrouw langskomen om alleen te schilderen. Mocht je zelf de penseel niet ter hand willen nemen: schitterend beschilderd serviesgoed uit de vitrinekast in De Eerste Keramiek Kamer is ook los te koop. En voorwerpen zoals geboorteborden kunnen in opdracht worden gemaakt.

Inmiddels hebben er honderden huiskamerateliers in Nederland de deuren geopend. En veel ook weer snel gesloten. Marion biedt ook coaching voor mensen die een eigen keramiekkamer willen starten. Ze leert je dan alles wat ze door schade en schande in acttien jaar op kleigebied heeft geleerd en in 27 jaar als (creatief) ondernemer. Zodat je niet het wiel opnieuw hoeft uit te vinden.

In 2010 vond zij het welletjes, kocht haar eerste broodje porseleinklei, een zakje kobalt oxide en een paar goede penselen. En ondanks het feit dat zij al twintig jaar bezig was met klei, is zij tóen pas voor het eerst gaan schilderen. Na heel veel pannenkoekjes (de eerste mislukken altijd) werd de basis gelegd voor haar ‘minimal modern’ porseleinen sieradencollectie.

Marion Wijnberg

Oprichter