DUM – The wooden workplace

DUM logo

 

Het nieuwe werken

Het Amsterdamse meubelmerk DUM van Wiebe Boonstra en Marc van Nederpelt maakt werkplekken en stoelen die humaan en duurzaam zijn en perfect passen bij de huidige manier van werken. Hun producten zijn vaak iets over-sized waardoor een kloek en stevig beeld ontstaat in plaats van minimaal en afstandelijk design. Dat wordt nog eens onderstreept door een perfect gebruik van kleur.

De bekende DUM werktafels zijn verkrijgbaar in een lengtes tot acht meter. Dit idee is geïnspireerd op ontwerp-studios en ateliers waar mensen samen aan grote tafels werken in plaats van aan kleine bureautjes. Hierdoor ontstaat vanzelf een gelijkwaardig team dat samen aan iets werkt. De grote statafels en privacy-stoelen uit de collectie geven mensen de keuze gezond te variëren in hun werkplek. De meubels worden onder andere toegepast in de kantoren van Universal Music, Booking, Obvion, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Philips, DSM, Frame Magazine, Universiteit van Wageningen, TNO, BDO Accountants, Yacht en BNN-VARA. Nu worden hun producten ook opgepikt door architecten in Stockholm, Parijs, Chicago en San Francisco.

DUM behoudt ambacht

Vanaf 2010 werkt DUM nauw samen met de houtfabriek BSM uit de Achterhoek. Deze fabriek produceerde traditionele, stoomgebogen eiken meubels waarvan de vraag langzaam aan het inzakken was. Door samen met hen een collectie op te bouwen, lieten zij zien dat ze ook hedendaagse meubels kunnen produceren. Inmiddels heeft BSM nu enkele wereldwijd bekende meubelmerken als klant. Hierdoor is ambacht, kennis en werk voor deze regio behouden.

Voor de bekleding gebruikt DUM de unieke gebreide stoffen van Febrik uit Tilburg. Zo heeft DUM een keten van lokale productie opgebouwd waardoor ook eigen ideeën van een klant snel te realiseren zijn. DUM gebruikt voornamelijk beukenhout in hun collectie. Een duurzame en harde houtsoort die zeer geschikt is om te buigen en om meubels mee te maken. Het hout wordt gekapt uit duurzame bosbouw in naburige landen. Er worden altijd meer bomen aangeplant dan gekapt. De missie van DUM is om deze impopulaire houtsoort weer hoogwaardig toe te passen door middel van goed design, fraaie kleuren en finishes.

Vrij & onafhankelijk

Amsterdam is de stad waar DUM is ontstaan en maakt ook deel uit van de identiteit van het bedrijf. Amsterdam staat namelijk voor vrij, onafhankelijk en creatief denken. Wiebe en Marc wonen beide bijna twintig jaar in Amsterdam. De kunst, de muziek, de bewoners en de gekte maken deze stad voor hen een continue bron van nieuwe ideeën.

DUM

Prinsengracht 486c, Grachtengordel-West, Amsterdam, Nederland
0031 20 4890104

Producten

Meet the makers