Dikhoeve

Boerderijzuivel

Nieuwe Gouw 51
Ransdorp
info@dikhoeve.nl
Naar de website

Willem

Kaasmaker

Laura

Kaasmaker

Op boerderij Dikhoeve, net buiten Amsterdam, midden tussen de uitgestrekte weilanden van Waterland, maakt Dikhoeve heerlijke zachte koe- en schapenmelkkazen. Het melken en het kaasmaken: alles gebeurt op de boerderij. Dat doen ze met veel liefde voor het vak, de natuur en de schapen en koeien die het belangrijkste ingrediënt leveren, de melk.

Zachte kazen zijn uniek
Kaas maken van de volle, romige koe- en schapenmelk is in Nederland uniek. Extra bijzonder is dat Dikhoeve zachte kazen maakt die nog écht op ambachtelijke wijze, met de hand, worden gemaakt.

De schapen: de belangrijkste leveranciers
Zodra het kwik stijgt en het gras weer groeit, rond april en mei, gaan de Fries-Zeeuwse melkschapen naar buiten. Daar grazen ze het eerste malse lentegras. In de winter staat het vee op stal en krijgen de schapen het ingekuilde gras, krachtvoer en het eiwit- en energierijke bierbostel van Brouwerij ’t IJ. Deze rijke voeding maar ook de grote bewegingsruimte voor de dieren én hun biologische manier van werken geven Dikhoeve zuivelproducten hun unieke smaak.

schapen boerderij dikhoeve

De koeien: een opvallende verschijning in het Hollandse landschap
Koeien kunnen zich nauwelijks een betere plek wensen dan de Waterlandse weidelanden. Het smakelijke gras groeit weelderig in het polderland en de dieren mogen dan ook zoveel mogelijk grazen op de weides rondom de boerderij. Dat is goed voor de koe maar komt ook de melk van Dikhoeve, en daarmee de kazen, ten goede. Het melkvet krijgt zo op een natuurlijke manier een gezonde samenstelling.

Op de Dikhoeve werken ze met een bijzonder en zeldzaam ras, de Witrik. Dit koeienras is al eeuwenoud, en werd oorspronkelijk ook in Waterland gehouden. De Witrikken geven minder melk dan andere rassen, maar de melk is wel extra romig met een hoog vet- en melkeiwit gehalte. En dat proef je!

De makers
De boeren Willem Kuiper en Alexander Kuiper zijn creatief, eigenzinnig en ondernemend. Het werk van Willem en Alexander is het fundament van de Dikhoeve. Zij zorgen voor het land dat al vele generaties in de familie is en voor de dieren zodat er elke dag melk van hoge kwaliteit is. Kaasmakers Willem en Laura beheren de kunst van het kaasmaken tot in de finesses en weten precies wanneer de kaas op z’n best is. Want voor de smaak van kaas is niet alleen de ambachtelijke bereiding op de boerderij van belang maar ook de affinage: de rijping van de kaas. En dat is pure wetenschap: alleen op precies de juiste temperatuur en luchtvochtigheid ontwikkelt de kaas zijn perfecte smaak.

De kazen: Kaas die je nergens anders proeft
De schapenkazen van Dikhoeve zijn “Skeaps” genoemd en de koemelkkazen “Kijs” – het zijn de West-Friese benamingen van hun dieren. Je vindt de kazen bij de betere kaasspeciaalzaken en horeca. Dikhoevekazen tref je in Amsterdam bij onder andere Fromagerie Abraham Kef en De Kaaskamer.

Ook bij Brouwerij ’t IJ is de Skeapsrondkaas het hele jaar door verkrijgbaar. De schapen van Dikhoeve krijgen het bierborstel van de brouwerij te eten waardoor ze een nóg rijkere melk produceren. Alle producten zijn bijzonder ambachtelijk, hierdoor zijn er het hele jaar door wisselende voorraden. Wil je de bijzondere kazen van Dikhoeve aan jouw eigen assortiment toevoegen of meer informatie over de boerderij? Schroom niet om dan contact met ze op te nemen!

Willem

Kaasmaker

Laura

Kaasmaker