De Hoedenmaker – Meester in vorm en ambacht

logo de hoedenmaker

Amsterdamse boetiek
Aan de Keizersgracht, op steenworp afstand van de Leidsestraat, is De Hoedenmaker gevestigd. Met haar klassieke, crèmekleurig uithangbord en tot in de puntjes verfijnde etalage doet deze winkel eerder denken aan een Frans boetiekje dan aan een Amsterdamse zaak. Ga het trappetje op en druk op de bel, en je wordt uitgenodigd in echt ambachtelijk atelier waar alles zelf wordt ontworpen en gemaakt.

De Hoedenmaker is opgericht in 2010 door Dirk-Jan Kortschot en Marcel de Leeuw. Voor 2015 werkten zij vanuit Arnhem, totdat ze tot de conclusie kwamen dat ze moesten verhuizen om verder te kunnen groeien. De keuze werd gemaakt om naar Amsterdam te vertrekken, en met een beetje optimisme en geluk kwamen ze terecht op de Keizersgracht. Om het te financieren houden ze boven het atelier een Bed & Breakfast, die dusdanig hoog door mensen wordt gewaardeerd dat de mannen in 2016 een  Guest Review Award van Booking.com wonnen. Het is één van de vele indicatoren van hoe hard en nauwkeurig ze werken. Want terwijl Marcel zich voornamelijk ontfermt over de gasten, is Dirk-Jan naast hoedenmaker ook docent bij het Sint Lucas in Boxtel, waar hij studenten de kneepjes van het vak leert.

Een passie voor vorm
Dirk-Jan volgde zelf de opleiding Monumentale Vormgeving, voordat hij dankzij veel experimenteren zichzelf leerde om hoeden te maken. De keuze om hoeden te maken was geen voor de hand liggende stap, maar was een gevolg van zijn inherente fascinatie voor vouwen. Met een duidelijk beeld in zijn hoofd maakt hij van papier de meest uitgebreide en speelse vormen, die vaak als hoed fungeren maar tot de meest uiteenlopende objecten opgeblazen kunnen worden. Voor het programma het Klokhuis maakte hij bijvoorbeeld een klokhuis opgemaakt uit 640 losse stukken papier. ‘Dit vind ik eigenlijk gewoon het leukste om te doen,’ aldus Dirk-Jan. Het onderstaande model is gefotografeerd door Pablo Delfos en gepubliceerd in &C Magazine.

pablo delfos hoedenmaker

Ondanks dat Dirk-Jan het talent in de vingers heeft, worden de hoeden bewust gemaakt om draagbaar te zijn, zonder extravagante veren, netten, vlinders en bloemen. Gekkigheid, zoals vaak prominent op het Britse Ascot gezien, wordt geweerd. Toch zit er veel creativiteit in de ontwerpen. Een uitdagende vorm of een bijzondere voering tillen de hoeden tot een hoger niveau, en zorgen ervoor dat ze met verve worden gedragen op Prinsjesdag of Amsterdam Fashion Week.

Het maken van een hoed duurt ongeveer drie dagen, vanaf het moment dat het vilt wordt gestoomd en gevormd op een van de dozijnen mallen van Dirk-Jan, tot de final touch: een perfect passende band. Omdat alles op maat wordt gemaakt kunnen de ontwerpen in alle stoffen en kleuren uitgevoerd worden.

marcel en dirk-jan van de hoedenmaker

De toekomst
Naast maken, lesgeven en gasten ontvangen zijn de mannen ook samen bezig met het ontwikkelen van een kledinglijn voor heren, die eind januari 2018 in het Conservatorium Hotel, Amsterdam zal worden getoond. Om de lijn te produceren begint binnenkort een crowdfundingcampagne op Kickstarter onder de naam DJM by De Hoedenmaker. Indien succesvol zal de lijn worden geproduceerd in samenwerking met een scala aan Nederlandse ontwerpers, waaronder René van den Berg en Sjaak Hullekes.

De collectie bestaat uit vijftien verschillende basics, waarbij de hoed centraal blijft staan. Het is geïnspireerd op wollen mutsen die in de zeventiende en achttiende eeuw werden gedragen door walvisvaarders op Spitsbergen en worden tentoongesteld in Het RijksmuseumDe lijn is ontwikkeld omdat veel klanten, met name mannen, vragen wat ze bij hun nieuwe hoed kunnen dragen. Met een atelier vol klassieke basics maken zij binnen de kortste keren hun look af – compleet met hoed, pet of muts.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

De Hoedenmaker

Keizersgracht 417, Amsterdam, Netherlands
+31 20 77 27 520

Producten

Meet the makers

Over deze maker