De Groene Griffioen – Duurzame boerderij in Weesp

logo groene griffioen

De Groene Griffioen is een kleine biologische melkveehouderij en kaasboerderij in Weesp, net buiten Amsterdam. Twee keer per dag worden hier de vijftig Montbeliarde koeien van de boerderij gemolken, die in totaal iets minder dan 6000 liter melk per week produceren. Met deze melk wordt meerdere keren per week kaas gemaakt, die vervolgens lang genoeg wordt gerijpt om jonge, belegen en oude kaas te produceren. De overgebleven melk wordt puur en onbewerkt verkocht aan omwonende liefhebbers (die er bijvoorbeeld keffir van maken) en aan Campina.

De kaas wordt gemaakt van melk die nog op lichaamstemperatuur is (vers van de koe), gecombineerd met stremsel, zuursel en zeezout. Door zeezout te gebruiken hoeven er tijdens het proces geen extra ingrediënten toegevoegd te worden. De kaas heeft bovendien een natuurkorst, die in tegenstelling tot de plastic korsten op andere kazen gewoon gegeten kan worden. De productie van de kaas vindt geheel plaats op het terrein van de boerderij en wordt uiteindelijk verkocht in de kleine boerderijwinkel op het erf. Hier worden ook andere lokale producten verkocht, zoals bier van Brouwerij Wispe uit Weesp en honing van Hans Baan uit Muiden. En natuurlijk wordt er ook vlees verkocht van De Groene Griffioen koeien.

Een begrip op het gebied van duurzaamheid

De Groene Griffioen is al jaren een actief familiebedrijf onder leiding van Hans en Boy Griffioen. Met de wens om meer te doen met de boerderij maken Boy en zijn vrouw Wendela al jaren stappen om de onderneming uit te breiden. Ze hebben ervoor gekozen om maker te worden zodat ze bezig kunnen zijn met een ambacht en om een fysiek eindproduct te maken. Tegelijkertijd wilden ze op een verantwoorde manier omgaan met de natuur en hebben ze er daarom voor gekozen om het bedrijf te verduurzamen. De boerderij is sinds 2009 biologisch gecertificeerd, energie wordt gehaald uit de zonnepanelen op het dak van de stal en het hoofdgebouw van de boerderij is volledig gemaakt van de natuurlijke materialen stro, leem en hout. Het bedrijf is zoveel mogelijk zelfvoorzienend en er worden continu andere manieren bedacht om duurzaam bedrijf te voeren. De Groene Griffioen wil in de toekomst een begrip zijn op het gebied van duurzaamheid.

De koeien van De Groene Griffioen zijn zogenaamde dubbeldoelkoeien, die tegelijkertijd melk en vlees van hoge kwaliteit produceren. Hoewel dubbeldoelkoeien minder produceren, hebben ze een sterkere weerstand dan enkeldoelkoeien. Als biologische boerderij gebruikt De Groene Griffioen geen preventieve medicijnen en antibiotica en daardoor is het van belang dat de koeien op natuurlijke wijze gezond blijven. De koeien lopen ’s winters vrij rond in de stal waarvan de houtsnippers worden gebruikt voor de bevruchting van het land. Uit overwegingen voor dierenwelzijn, worden de hoorns van de koeien niet verwijderd.

Groene-Griffioen32

De Groene Griffioen verwelkomt iedereen om te leren over het boerenleven

Naast het maken van melk en kaas is de boerderij een erkend leerbedrijf die stagiaires en vrijwilligers verwelkomt om alles te leren over het boerenleven. Bovendien geeft De Groene Griffioen geregeld rondleidingen en workshops aan schoolklassen, toeristen en bedrijven. In het hoofdgebouw vind je ook nog de Acapellazaal, een mooie en professionele opnameruimte (Boy Griffioen is naast kaasmaker ook geluidstechnicus) die tegelijkertijd dient als vergaderzaal. De Groene Griffioen heeft zichzelf de maatschappelijke functie opgelegd om de kloof tussen boer en burger te verkleinen. Door mensen uit te nodigen op de boerderij wil De Groene Griffioen mensen meer bewust maken van de herkomst van hun eten.

De Groene Griffioen

Lange Muiderweg 18A, Weesp, Netherlands
06-421 645 33

Producten

Meet the makers

Over deze maker