Studio de Culinaire Werkplaats – Een nieuwe kijk op eten en drinken

de culinaire werkplaats


In 2007 zijn Marjolein Wintjes en Eric Meursing, bedenkers en makers van verse eetinspiraties, neergestreken in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Hier hebben zij in de loop van 2008 de deuren geopend van de Culinaire Werkplaats, waar zij hun persoonlijke eetavontuur delen met de wereld.

’t Bord van de toekomst
In de loop der jaren is de Culinaire Werkplaats uitgegroeid tot een ontwerpstudio en restaurant voor eigentijdse eetconcepten en eetinspiraties, die zich veelal afspelen op het snijvlak van eten, kunst en design.

Hier wordt gewerkt aan ’t bord van de toekomst’, waarop – volgens Marjolein en Eric – het vis- en vleescomponent een steeds minder prominente rol heeft. Dit impliceert dat er op je bord ruimte ontstaat voor een nieuw avontuur, waarin de hoofdrol is weggelegd voor groente, fruit en bijzondere granen. Het duo is dan ook voortdurend op zoek naar een vernieuwende invulling van deze ruimte.

culinaire werkplaats

Inspiratiebronnen
Marjolein en Eric ontdekken continu nieuwe smaken, nieuwe texturen, nieuwe combinaties, en nieuwe manieren van eten. Zij doen dit aan de hand van regelmatig wisselende inspiratiebronnen, zoals de kleur zwart, water, architectuur in Amsterdam, het verstrijken van tijd of de Hollandse Gouden Eeuw om een paar voorbeelden te noemen.

Iedere inspiratiebron resulteert uiteindelijk in thematische eetinspiraties en eetervaringen in het restaurant en in limited-edition delicatessencollecties van het team van de culinaire werkplaats. 

Handtekeningen
Zwart: buiten de deuren van hun studio staat het duo bekend als ‘die mensen van ’t zwarte eten’. Dit verwijst naar het allereerste thema waarmee de culinaire werkplaats zich aan het publiek heeft gepresenteerd. Het resultaat was een zwarte eetcollectie. In 2016 lanceert de Culinaire Werkplaats een nieuwe eetcollectie ‘zwart’ met andere delicatessen.

Groente- en fruitpapier: sinds 2009 produceert studio de Culinaire Werkplaats (uitsluitend op bestelling) eetbaar papier gemaakt van groente- en fruitsappen, te gebruiken voor hartige en zoetige toepassingen.

Emotiebrood: dit is een project van Marjolein. Zij bedenkt en maakt in opdracht emotiebrood voor de hartige en zoetige momenten in het leven. Emotiebroden zijn broden waarmee persoonlijke emotionele momenten in iemands leven ervaren en gedeeld kunnen worden.

Limited editions
Op dit moment wordt er gewerkt aan een geheel nieuwe zwart-collectie, die in de loop van maart 2016 wordt gelanceerd. Hier een kleine tip van de sluier. Onderdeel van de vernieuwde zwart collectie zijn onder andere black breakables, black lentil spice balls, black rubs, en nog veel meer. 

De Culinaire Werkplaats

Fannius Scholtenstraat 10, Staatsliedenbuurt, Amsterdam, Nederland
06 546 465 76

Meet the makers