De Bakkerszonen – Brood en banket om voor om te fietsenlogo van de bakkerszonen

Het ambacht achter het bakken
Midden in Amsterdam Noord staat de gloednieuwe bakkerij van De Bakkerszonen, een grote winkel en koffiezaak waar je tot het middaguur de bakkers hard aan het werk ziet. Door het open ontwerp van de winkel kan iedereen genieten van het ambacht dat achter het brood- en banketbakken schuilgaat. Gedurende de ochtend wordt deeg gekneed en gebakken, worden croissantjes gevouwen en worden tompoucen rijkelijk gevuld met volle vanillecrème.

‘We wilden wat onze vaders deden nieuw leven inblazen.’ 
De Bakkerszonen is opgericht door Johan Hartog uit Spakenburg en Martijn Meijer uit Groningen, twee – je raadt het al – bakkerszonen die hun familiekennis doorzetten in Amsterdam. Als jongen bakte Johan al bij zijn ouders in de winkel brood en banket en na zijn studietijd in Amsterdam bleef hij via werk verbonden aan de bakkerswereld. Via dit netwerk leerde hij ook Martijn kennen, met wie hij snel een mooie band opbouwde. Na vier jaar lang samen recepten schrijven en producten ontwikkelen, openden ze hun eigen bakkerij waar ze zelf het assortiment, de kwaliteit, de ingrediënten en hun uitstraling kunnen bepalen.

‘We willen heel duidelijk aan de consument laten zien wie wij zijn, en dat kan je heel goed doen door te laten zien waar je vandaan komt. We wilden wat onze vaders deden nieuw leven inblazen. Wat was voor onze ouders kwaliteit en hoe kunnen we dat op een frisse manier vertalen?’ vertelt Martijn. Deze filosofie komt niet alleen terug in de naam van de bakkerij, maar ook in de producten die worden verkocht. Denk bijvoorbeeld aan traditionele tompoucen gevuld met pudding van verse vanille en biologische melk van de boer, of desemwit op basis van hun eigen moederdesem.

Het belang van moederdesem
De inspiratie voor het assortiment komt veelal uit de manier waarop brood millennia geleden werd gemaakt, met onbewerkte granen en desem, een natuurlijke langzame gist die altijd in leven blijft door de continue toevoeging van meel en water. De basis van hun eigen moederdesem is eenkoorn, een van de oudste graansoorten die bestaat en die De Bakkerszonen afnemen bij Boerderij Bijlsma in Nieuw-Vennep. ‘Het moederdesem voegen we aan onze broden toe en daardoor krijg je de unieke smaak van het brood. Stevig, licht zurig en toch lekker weg te eten.’ Het desem houdt tevens het brood langer vers op een natuurlijke manier, waardoor conserveringsmiddelen onnodig zijn.

Een van de uitblinkers van De Bakkerszonen, waar ze met recht heel trots op zijn, is het deksels volkoren en meergranenbrood, een bijzonder smaakvol tarwebrood van zelfgemalen meel met aan de binnen- en buitenkant een melange van eenkoorn, tarwe en zonnebloempitten. Voor mensen die meestal naar de supermarkt gaan voor hun brood is het een ware eye-opener. ‘We merken dat er een hele generatie bestaat die niet is opgegroeid met brood van de bakker. Zelfs in een stad als Amsterdam merken we dat mensen vergeten zijn hoe lekker brood kan smaken,’ vertelt Johan.

tim van de bakkerszonen

Transparant en toegankelijk
De transparantie van de bakkerij wordt niet alleen ondersteund door de open bakkerij, maar ook door de verschillende graanbuizen die achter de toonbank hangen en de graanmolen die naast de grote koffietafel staat. Zo laten ze zien wat precies eenkoorn, boekweit en tarwe zijn en hoe meel en bloem tot stand komen (tarwe is het graan, meel is gemalen graan en bloem is meel dat fijn is gezeefd totdat alle graanvezels zijn verwijderd).

De winkel is ingericht om zo toegankelijk mogelijk te zijn, waar oude en nieuwe bewoners van Noord elkaar tegen kunnen komen. ‘Johan en ik hadden heel duidelijk het idee dat onze bakkerij een platform moet zijn waar mensen elkaar ook gezellig kunnen ontmoeten, vandaar ook het horeca-gedeelte’, aldus Martijn. Dit is heel goed gelukt. Vanuit de winkel worden reguliere klanten toegezwaaid of begroet met een ‘ha, buurvrouw!’.

En natuurlijk: oliebollen
Naast hun bakkerij in Noord hebben de heren ook een oliebollenbakkerij op het Beukenplein in Amsterdam Oost. Hier worden zelfs in de zomermaanden overheerlijke oliebollen verkocht, maar ook brood en zoetigheid vliegen over de toonbank.

SaveSave

De Bakkerszonen

Mosveld 113, Amsterdam, Netherlands
020 23 71 617

Producten

Meet the makers

Over deze maker