Hout vertelt zijn eigen verhaal
Elke stam toont zijn eigen epos, voor wie het zien kan. Meubelmaker Maartje van Deursen leest hout als geen ander. Ze weet hoe hout beweegt en speelt. Hoe het klinkt en hoe het kraakt. Hout heeft geen versiering nodig, zegt Maartje. “Het dicteert zijn eigen vorm.” Wars van opsmuk zijn haar meubels, strak en eenvoudig – van eigen ontwerp en makelij. Stuk voor stuk vertellen ze de verhalen van hout, als houtringen die eeuwen geschiedenis meedragen.
Over de maker
Geen groter plezier dan het scoren van een bijzondere boomstam met een mooie tekening. Maartje weet ze uit te kiezen. Achter haar houtwerkplaats liggen complete in planken gezaagde boomstammen. Klaar om in een prachtig meubel voort te leven. Maartje van Deursen is Cambium Meubels. Na twee decennia in een oude school in de Amsterdamse Jordaan, werkt zij nu al jaren vanuit de oude Blikfabriek in Krommenie in een ruime en goed geoutilleerde werkplaats. Haar schat aan ervaring maakt haar de vakvrouw die ze is. Voor de kerk, of de keukentafel – ze denkt met eenieder op persoonlijke wijze mee. Ze adviseert helder over materiaalgebruik, afwerking, details en haalbaarheid van een ontwerp.

Musea, synagogen, architecten, kunstenaars, ontwerpers en reclamebureaus weten haar al jaren te vinden. Naast het maken van meubels in opdracht heeft Maartje altijd gewerkt aan haar eigen collectie, waarin experiment een grote rol speelt. Maartje draagt een rijkgeschakeerde bomenbibliotheek met zich mee, met unieke tekeningen en groeistructuren. Ze houdt van hout, maar weet ook dat hout goed samengaat met felgekleurde gelakte materialen. Zo is de spannende sokkel die ze maakte voor de achttiende-eeuwse zilveren Rintel menora van het Joods Historisch Museum hoogglans zwart gelakt.
Hightech hout
Ambacht en hightech versterken elkaar in haar werk. Beide productiemethoden bestaan naast elkaar en gaan in elkaar over. Maartje Van Deursen beschikt over een state of the art CNC-frees waarmee elke gewenste vorm nauwkeurig kan worden gerealiseerd. Logo’s graveren, kleine series maken, zelfs ingewikkelde 3D vormen – ook in houtbewerking staat de techniek niet stil.
Duurzaamheid
Cambium Meubels gebruikt graag lokaal hout. De bomen worden opgekocht bij veilingen van Nederlandse bosgroepen; tegenwoordig ook van Amsterdamse bodem. Nadat ze met oog voor de tekening in planken zijn gezaagd wordt de boom buiten aan de wind gedroogd. Na twee jaar wordt het hout verplaatst naar de zolder van de werkplaats om binnen nog twee jaar te drogen. Pas na dit vierjarige proces is het hout in perfecte conditie om te worden bewerkt. Meubels en andere producten worden zoveel mogelijk afgewerkt met natuurlijke wassen en oliën. De duurzaamheid van hout is exemplarisch. Hout wordt mooier met de jaren en is goed te restaureren. Hout blijft en beklijft.