Boavista Circular is opgericht om frituurolie nieuw leven in te blazen. De handgemaakte zeep – die te gebruiken is voor allerlei doeleinden – is daarnaast een goed alternatief voor vloeibaar zeep in plastic flessen. De zeep is volledig natuurlijk, biologisch afbreekbaar, sulfaat- en parabenenvrij. De sponsjes die erbij horen zijn gemaakt van gerecyclede visnetten, gered van de bodem van de oceaan. Met een aanschaf van een Boavista Circular pakket krijg je een mooie set aan multifunctionele producten, die ook nog eens circulair en duurzaam zijn!

Over de maker

De Braziliaanse Flavia Reinert, die sinds 2014 in Amsterdam woont, heeft een passie voor de natuur, tijd buiten doorbrengen met haar twee kinderen, reizen naar warme oorden en nieuwe dingen leren. Boavista Circular werd geboren om haar droom te vervullen; het afval dat onze bodems en wateren vervuilt tot een minimum beperken.

“Olie dat gebruikt is om te bakken, is een grote vervuiler van ons bodem- en watersysteem. Als het verkeerd wordt weggegooid, kan het vele liters water vervuilen. Kijkend naar de manier waarop we hier in Nederland afval zien en wat we ermee doen, realiseerde ik me dat ik een concept van mijn moeder hier ook kon gebruiken. Vroeger maakten wij van frituurolie altijd al zeep. Waarom zou dat hier in Amsterdam niet kunnen?”

“Be part of the solution, not the pollution”

Het productieproces

Flavia haalt gebruikte frituurolie op bij horecazaken en huishoudens. Na een filter- en reinigingsproces te hebben doorlopen, wordt het gebruikt als basis voor de Boavista-zepen. Verder voegt ze nog kokosnootolie, natriumhydroxide, water en etherische olie (citrus) toe. Zodra de zeep klaar is, wordt deze in een mal geplaatst.

De accessoires

De bijbehorende sponzen worden gemaakt van visnetten uit de zee, waardoor het zeeleven daar wordt gered van zogenaamde Ghost Gears (visnetten die zijn achtergelaten, verloren of weggegooid). De netten worden vervolgens met de hand genaaid tot sponzen door een groep vrouwen uit een arme gemeenschap in het zuiden van Brazilië, waardoor zij worden voorzien van werk.

Ook het terracotta schaaltje waar je de Boavista zeep in kunt doen, maakt deel uit van een circulair systeem. De keramieken schaaltjes waren te koop bij een bekende kringloopwinkel hier in Nederland, Gideon Italiander. Het maakte deel uit van een overschot van het merk Zigg Zagg keuken.

Boavista Circular

Amsterdam, Nederland
+31611437730

Producten

De makers

Over deze maker