Of het nu je bord is, je kleding of de stoel waar je op zit, vrijwel alles wat je gebruikt is industrieel gemaakt. Ambachtelijk, met de hand vervaardigd werk lijkt langzamerhand te verdwijnen. Maar niet in de ateliers van Bijzonder Amsterdam van stichting Cordaan. Daar wordt het ambacht levend gehouden en hoe! In de ateliers werken deelnemers met een verstandelijke beperking, maar dat beperkt ze niet in werklust en enthousiasme. Integendeel. De deelnemers werken op diverse werkplaatsen waar ze met de juiste begeleiding prachtige handgemaakte producten maken.
De Houtwerkplaats
Stoer, robuust en ambachtelijk, deze woorden zijn van toepassing op de Houtwerkplaats. Hier wordt geschuurd, gezaagd en geschaafd en komen schitterende handgemaakte meubelen tot stand. Hier wordt gewerkt met hart voor ambacht; eerlijke, mooie producten zijn het resultaat.
Textiel-atelier
De textiel-ateliers van Bijzonder Amsterdam zijn een ware smeltkroes van verschillende ambachten en talentvolle makers. Hier worden op traditionele weefgetouwen doeken geweven, mooie prints gemaakt in stof. Schorten, boekomslagen, vlaggetjes e.d. genaaid en schattige knuffels gemaakt.
Keramiek-atelier
Bij het keramiek-atelier wordt prachtig handgegoten en -geschilderde servies gemaakt. Iedere maker heeft hier zijn eigen rol. De een vindt het leuk om te gieten, terwijl de andere maker zich bezighoudt met schilderen of glazuren. Er zijn diverse servieslijnen ontwikkeld. Er is een lijn met grachtenpanden, een geboortesetje en de servieslijn “de ziel van de maker”.
Bijzonder Amsterdams probeert zoveel mogelijk alles zelf te doen. Bekers, bordjes en soepkommen worden zelf gegoten met gietklei. Wat overblijft wordt hergebruikt. Bij de Houtwerkplaats wordt gebruikt steigerhout geschaafd en hergebruikt voor degelijk tuinmeubilair en van afvalhout worden houten letters of prachtige lepels gemaakt.
Woordvoerder Jolita Klepper: ‘Omdat veel van onze deelnemers niet kunnen lezen en/of schrijven zorgen we ervoor dat zij met hulpmiddelen toch zoveel mogelijk zelfstandig aan het product kunnen werken. Dat kan betekenen dat we de maatvoering van bijvoorbeeld het hout zoveel mogelijk standaardiseren; zo kunnen ze een kruk maken maar ook een kistje. Ook werken we met mallen, onder andere bij de schorten en de poten van onze bijzondere tafels. Want dat vinden wij belangrijk, dat onze deelnemers met behulp van leerlijnen zoveel mogelijk kunnen groeien in hun werk.’
Locaties van Bijzonder Amsterdams:
Bijzonder Amsterdams Atelier Noord
Gedempt Hamerkanaal 27
1021 KL Amsterdam
Bijzonder Amsterdams Atelier West
Gerrie Knetemannlaan 170
1060 MC Amsterdam
Houtwerkplaats Bijzonder Amsterdams
Keienbergweg 41
1101 XE Amsterdam