Bee Inc –  Bijenhotels gesneden uit Amsterdams hout

Bee Inc

Wist je dat er driehonderdvijftig bijensoorten in Nederland leven, waarvan er maar één steekt en honing maakt? De rest van de 349 soorten zorgen voornamelijk voor het bestuiven van planten en gewassen. Deze bij kampt met een echt Amsterdams probleem: een tekort aan huisvesting. Aad Kruiswijk zorgt met zijn Bee Inc. Bijenhotel dat deze dakloze bijen een veilige verblijfplaats krijgen.

Bee Inc. huisvest de wilde bij in een speciaal ontworpen bijenhotel, dat wordt gemaakt van gerooid hout uit de stad. Naast het hotel verkoopt Bee Inc. ook zaden zodat planten met veel stuifmeel en nectar, ook wel ‘drachtplanten’ genoemd, gezaaid kunnen worden in de buurt van de hotels. De drachtplanten dragen samen met de huisvesting bij aan een gezonder ecosysteem!

Het hergebruik van het gerooide hout uit de stad draagt bij aan de circulaire economie. Aad vertelt: ‘Naast het gebruik van hout en zaden uit de stad, gebruiken wij een oude afgeschreven robot met kettingzaag voor het zagen van de hotels. De speciale kristalvorm van het hotel volgt uit de wensen van de wilde bij. Ook op sociaal gebied dragen wij een steentje bij door de hotels te laten boren en afwerken door leerwerkbedrijf Magis 020. In dit bedrijf werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Bee-Inc

Amsterdam speelt een grote rol voor Bee Inc.: de productie vindt plaats in het centrum van de stad en de gekapte bomen die gebruikt worden komen ook uit Amsterdam. Bovendien hebben de Amsterdamse schoolkinderen uit groep 7 van Bee Inc. bijenles gekregen, aan de hand van het speciaal ontwikkelde lespakket dat ze alles leert over de wilde bij versus de honingbij.

Aad weet zeker dat zijn bedrijf Bee Inc. in de toekomst kan groeien: ‘Het gaat slecht met de bij en dus is de juiste huisvesting hard nodig! Mensen en overheden beginnen steeds meer in te zien dat er nu echt oplossingen moeten komen om de biodiversiteit in ons ecosysteem gezonder te maken.’ Naast de kristal en het lespakket ontwikkelt Bee Inc. sinds kort ook samen met Honey Highway het Honey Highway Hotel: huisvesting en drachtplanten speciaal voor langs de Nederlandse snelwegen.

Wat Aad het leukste vindt aan maker zijn: ‘Het onderzoek doen naar mogelijkheden om uiteindelijk je idee tot werkelijkheid te zien komen! Het makerschap maakt je onafhankelijk en flexibel in het bedenken van de juiste oplossingen.’

Bee Inc.

Papaverweg 35, Amsterdam, Nederland
06 542 823 04

Producten

Meet the makers

Over deze maker