Atelier91
– Bijzondere lampen

Een adres voor niet-alledaagse lampen is Atelier91, dat in hartje Amsterdam eigen ontwerpen vervaardigt van onder meer hanglampen, plafondlampen en wandverlichting.

Atelier91 begon in 1999 als FIAT LUX DESIGN, opgericht door Frank Seel. Frank maakte altijd al lampen voor zichzelf en vrienden en bouwde in Amsterdam een collectie op die hij in eerste instantie online verkocht. Op zijn woonboot aan de Amstel kwamen in zijn kleine atelier echter steeds meer mensen langs. Al gauw volgde dan ook een groter atelier en winkel, op de Binnen Bantammerstraat.

Atelier91 verkoopt naast lampen van eigen ontwerp (onder de naam FIAT LUX DESIGN) ook andere geselecteerde ontwerpen en merken die bij de filosofie van het atelier passen. De lampen van Franks eigen ontwerp worden in kleine series in het atelier geproduceerd.

‘FIAT LUX’ – Latijns: ‘Het wordt licht’

Frank: “Een groot deel van mijn werk wordt door natuurlijke vormen en elementen beïnvloed. Dat zie je terug in de verwerking van verschillende materialen zoals staal, messing, gaas, gips en stoffen. Ik ben op zoek naar een evenwicht in mijn ontwerpen: enerzijds te zorgen voor geschikt en aangenaam licht, daarnaast het creëren van een opzichzelfstaand object.”

Atelier91

atelier91, Binnen Bantammerstraat, Amsterdam, Nederland
-

De makers