Keurmerk sinds: 11/04/2018

Atelier PHI – Op maat gemaakte kleding met een sociale missie

Atelier PHI is opgericht door Philine van Zinnicq Bergmann, een bedrijfskundige met multinational marketingervaring. Toen Philine in 2013 in China woonde, ontstond het idee voor Atelier PHI. Ze kwam in aanraking met op maat en smaak gemaakte kleding op zogenaamde tailormarkten, waar ze buiten haar werkdagen niet weg te slaan was. Tijdens fabrieksbezoeken en reizen door het land realiseerde zij zich de enorme fysieke en emotionele afstand tussen de koper en maker van kleding en de impact hiervan op mens en milieu. Zou dit niet in Nederland kunnen, maar dan op een duurzame manier?

Eenmaal terug in Nederland bleef het idee in haar achterhoofd spoken en besloot ze er in 2017 werk van te maken, een bewogen jaar. Ze werd uitgekozen om deel te nemen aan ‘De Uitdaging’, een programma vanuit Nyenrode Business School, Impact Hub Nederland en de Gemeente Amsterdam waarmee sociale ondernemers worden gesteund in de start-up fase. Hierna heeft Philine een crowdfundingcampagne succesvol afgerond en won ze subsidie van de Gemeente Amsterdam. Deze prestaties hebben de start van Atelier PHI mogelijk gemaakt: hoge kwalitatieve dameskleding gecreëerd in een atelier in Amsterdam, door voormalig vluchtelingen. Vrouwen kunnen weer het vakmanschap van kleding gaan beleven: het kledingstuk naar eigen smaak en op maat laten maken en de maker van het kledingstuk leren kennen. Atelier PHI gelooft dat elke vrouw, met haar eigen maat en smaak, de kans moet hebben om haar persoonlijkheid uit te drukken door middel van haar kleding. Doordat het kledingstuk wordt aangepast, creëert PHI unieke kleding.

Nieuwkomers in Amsterdam

De makers van de kleding van Atelier PHI zijn Syrische professionals die ervaring opdeden in hun thuisland. Syrië was voor de oorlog tenslotte hét textielland van het Midden-Oosten. De kleding- en textielsector was de tweede grootste inkomensbron van het land en twintig procent van de beroepsbevolking werkte in deze industrie. De voormalig vluchtelingen, nieuwkomers in Amsterdam, zijn open-minded, toegewijd en gepassioneerd. In het atelier komen ze direct in contact met Nederlanders, waardoor ze zich de Nederlandse taal eigen kunnen maken en meer over de Nederlandse cultuur te weten kunnen komen. Op deze manier wil Atelier PHI de nieuwkomers graag hoop, empowerment en onafhankelijkheid bieden en hen helpen een nieuwe toekomst op te bouwen in Nederland.

Atelier Phi

Op dit moment werkt Philine samen met Fares Al Khalaf (25) en Mostafa Alaraj (23). Fares woont inmiddels tweeënhalf jaar in Nederland en heeft bij verschillende modehuizen in het Midden-Oosten gewerkt. Mostafa woont iets meer dan een jaar in Nederland en is al op zijn dertiende begonnen met de creatie van kleding. Elk kledingstuk van Atelier PHI wordt op maat én smaak gemaakt in het atelier in Amsterdam. Het atelier is een winkel, werkplek en kantoor. Wanneer de klant binnenkomt gaat ze samen met Philine of een van de makers door het ‘creatieproces’. De klant geeft aan in welk kledingstuk ze geïnteresseerd is en past de proefmodellen. Zodra ze eruit is welke het wordt, kunnen de stof, kleur, type mouw en zakken gekozen worden. Vervolgens wordt de klant opgemeten en wordt het kledingstuk door een van de makers gecreëerd. Wanneer de klant het lastig vindt om keuzes te maken, kan zij beroep doen op het vakkundig oog van de maker.

Kleding persoonlijk maken

De ontwerpstijl van Atelier PHI zou je kunnen beschrijven als modern-chic. Maar door elementen aan te passen aan ieders smaak, kan er een andere stijl ontstaan. De ontwerpen zijn minimalistisch en tijdloos en hebben mooie details, zoals bijvoorbeeld de kraag en het manchet. Dit geeft een vleugje vrouwelijkheid aan de kleding. Het huidige assortiment – gemaakt van duurzame, gecertificeerde materialen – bestaat uit tops, blouses, jurken en broeken. De kleding wordt op maat en smaak gemaakt met het doel om het stuk precies aan te sluiten aan wensen en lichaamsvorm van de klant, waardoor het kledingstuk levenslang meegaat.

Elk aankoop bij Atelier PHI creëert werk voor de maker, dus er is directe sociale impact. Doordat de makers in het atelier in aanraking komen met de Nederlandse taal en cultuur, draagt Atelier PHI bij aan de ‘sociale’ inburgering van vluchtelingen in Amsterdam. De kleding wordt lokaal gemaakt, dus er is vermijding van transport en daarmee uitstoot in vergelijking met andere kledingmerken die produceren in bijvoorbeeld Azië. De materialen worden zo veel mogelijk ingekocht bij leveranciers uit Europa. De knopen worden bijvoorbeeld geleverd door de enige knopenfabriek in Nederland.

De missie van Atelier PHI is om kleding weer persoonlijk te maken. Er worden nieuwe collecties ontwikkeld en het assortiment wordt uitgebreid met rokken, jumpsuits en jassen. Daarnaast wordt er gekeken naar mogelijkheden voor een webshop, samenwerkingsverbanden met complementaire duurzame modemerken en uitbereidingen naar andere steden in Nederland en Europa. Maar het sociale doel staat voorop: Atelier PHI heeft de ambitie om tien fulltime werkplekken te creëren voor voormalig vluchtelingen.

Atelier Phi ontving het Amsterdam Made Keurmerk voor haar blouse.

amsterdam made keurmerk logo

Atelier PHI

Derde Looiersdwarsstraat 9hs
020 354 7580

Producten

Meet the makers

Over deze maker