Atelier Little Boomerang – Duurzame producten uit eigen atelier

Atelier Little Boomerang is gestart vanuit een behoefte wat goed te willen doen. Op een dag fietsten Lizette Ariens en Jikke Weidema door het Vondelpark. De buurt waarin ze beiden leven. Chatten zoals vriendinnen doen. Over hun kinderen (zes in totaal, twee jongens en vier meisjes), hun scholen, echtgenoten, de stad, films, dromen en ambities. Het was een maandagochtend dat een plan in hun hoofd sloop. “We voelden beiden de sterke drang om een eigen bedrijf te starten, na jarenlang voor grote bedrijven te hebben gewerkt, Lizette als journalist en Jikke als Digital Brand Manager. Creatiever zijn en iets goeds voor deze wereld brengen. De mens staat daarin centraal. Het had te maken met creatie, mensen en duurzaamheid. Zo op deze maandag morgen in het Vondelpark is de start gezet voor Atelier Little Boomerang.”

Duurzame tassenlijn

Jikke en Lizette hebben een sterke missie en geloven in de kracht van het verbinden van sociale – lokale productie, duurzaamheid en een bruikbaar en tijdloos product. Naast het maken van mooie duurzame tassen, is het hun missie om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer een gevoel te geven er bij te horen, vriendschappen te stimuleren en structuur in hun leven te geven. Eigenwaarde te geven. Met de productie van een duurzame tassenlijn geven Jikke en Lizette Amsterdamse mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om hun talenten weer in te zetten. Dit kunnen hele verschillende mensen zijn, van een Franse vrouw die de Nederlandse taal graag wil leren tot een Turkse man met een uitkering die het liefst weer aan het werk wil. Wat zij gemeen hebben is een talent voor handwerk, de ambitie om zich te ontwikkelen en een beperking om mee te draaien in de reguliere Nederlandse arbeidsmarkt. Dit allemaal in hun eigen naai-atelier in Amsterdam-West, de Baarsjes.

Little Boomerang

Restpartijen van Bugaboo

“Wij maken tijdloze, duurzame en sociale tassen. De collectie tassen bestaat uit shoppers en etuis in vijf verschillende kleuren,” zo vertellen de dames. Voor de buitenkant van de tas is gebruikgemaakt van gerecyclede stoffen van Khaloom, een Nederlands bedrijf dat in India werkt aan het verduurzamen van de textielindustrie. Zij leveren stoffen gemaakt van knipresten uit fabrieken. De voering is gemaakt van gerecycled en waterafstotend restpartijen canvas van kinderwagenmerk Bugaboo. De tas heeft een basis uitstraling zodat het past bij elke stijl. “Het is ons doel dat de tas voor verschillende dingen gebruikt kan worden. De een neemt het mee om boodschappen te doen, de ander om naar yoga te gaan, te gaan zwemmen met familie of gewoon als waszak. We hebben een XL versie en een kleine versie, waardoor er voor iedereen de juiste maat bij zit! Multifuntioneel, praktisch en matching met anything you like. Oh ja en gemaakt door mensen met talent, maar die door omstandigheden niet kunnen meedraaien op de reguliere Nederlandse arbeidsmarkt.”

Sociale onderneming

Binnen Atelier Little Boomerang houden ze zoveel mogelijk rekening met het gebruik van bestaande stoffen en materialen. Maar het kan zijn dat dit niet altijd 100% kan, omdat de materialen er nog niet zijn of te duur zijn. Naast het hergebruik van stoffen en materialen, is het productieproces sociaal. Ze werken samen met getalenteerde mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Atelier Little Boomerang is een sociale onderneming: “wij zijn een stichting, alle winst gaat het bedrijf in. We delen het met elkaar. Dat is wie we zijn en waar we voor staan. Onze missie is sociale impact.” In het naaiatelier werken mensen die niet makkelijk aan een baan komen. Zij zijn al wat ouder of spreken de taal niet goed. Met behoud van hun uitkering kunnen ze hier wat bijverdienen. Het gaat er vooral om dat mensen weer structuur en betekenis in hun leven krijgen. Ze worden minder eenzaam en bouwen vriendschappen op. Niet alleen een duurzaam product, maar ook sociaal.

Sjakie en de Chocoladefabriek voor naaiambacht

“Het is onze droom om een groot atelier te hebben, waarin niet alleen onze eigen producten worden gemaakt, maar ook producten van andere bedrijven. Dat gebeurt nu al op kleine schaal. Wij hopen onze verhalen, ons hart voor de mensen en goede producten via ons atelier verder te kunnen vertellen. Een stukje bewustzijn creëren. In ons atelier komen mensen samen, is er inclusiviteit en landelijke vraag naar samenwerking en het maken van impact. We hopen ooit nog Sjakie en de Chocoladefabriek te worden, waar de naaiambacht, de producten en de ervaring in de vorm van naailessen samen komt.

Atelier Little Boomerang

Balboastraat 18, 1057 VW Amsterdam, Nederland
+31 6 41490945

Producten

Meet the makers