Stokerij Anker Weesp – Kleinschalig, ambachtelijk en lokaal

Anker Weesp

Anker Weesp is in 2016 geboren uit de droom om weer jenever in Weesp te stoken. Molenaar Christian Pfeiffer kwam in 2014 als toenmalig journalist in het Weesper gemeentearchief een jeneverrecept uit 1630 tegen en besloot dit na te maken. Na maanden van experimenteren in de keuken bleek het recept te werken en het was echtgenote Silvia Pfeiffer die Christian aanspoorde om de jenever op grote schaal te produceren. Samen delen ze de ideologie van ambachtelijk, kleinschalig en lokaal werken. Silvia werkt tegenwoordig in in de museale wereld, maar komt uit de foodsector, en nam haar kennis op het gebied van financiën mee het jonge bedrijf in.

Recept uit het archief

In het archief van Weesp bevindt zich een bijzonder receptenboekje (uit circa 1630) met daarin aanwijzingen hoe de beste Weesper jenever gestookt moet worden. Het stoken van sterke drank bracht destijds nogal wat stank met zich mee, vandaar dat in de zeventiende eeuw het Amsterdamse stadsbestuur besloot deze stokerijen uit de binnenstad te weren. Veel van deze bedrijven weken vervolgens uit naar het nabijgelegen Weesp, dat hierdoor een ware jeneverstad werd. Uit deze periode is ook het boekje in het Weesper archief afkomstig. Enthousiast geworden door deze mooie manier van de omgang met gedistilleerd werd besloten meer dan alleen jenever te stoken. Ook likeur en gin werden bij het assortiment gevoegd. Allemaal met dezelfde gedachte: ambachtelijk, kleinschalig en lokaal.

Anker Weesp

Hollands vloeibaar erfgoed

Anker Weesp jenever wordt gestookt volgens de oude methode. Een methode die in onbruik is geraakt. Daarbij worden uitsluitend de beste ingrediënten gebruikt op basis van graan en ook nog zoveel mogelijk uit Weesp. Een deel komt van molen De Vriendschap waar Christian zelf de molenaar is. Helaas is de jenever zoals we die nu kennen ver afgedwaald van het origineel; ten prooi gevallen aan de zoektocht naar goedkoop. Om te begrijpen wat er is misgegaan moeten we terug naar de basis, naar de zeventiende-eeuw. De hoogtijdagen van jenever. Toen werd jenever gemaakt van een stookbier van granen: altijd van gerst en meestal aangevuld met rogge, tarwe en boekweit. Die granen worden gebrouwen tot een bier zonder hop. Dat bier wordt vervolgens gedestilleerd, tot wel drie keer toe, tot een halffabrikaat: moutwijn. Dat gebeurde altijd in een vaste hoeveelheid, bijvoorbeeld 1.000 liter. Vervolgens wordt die moutwijn met kruiden nog een keer op een destilleerkolom gestookt tot het uiteindelijke product: jenever. Hollands vloeibaar erfgoed!

Duurzaam

Anker Weesp probeert zoveel als mogelijk kleinschalig, ambachtelijk en lokaal te werken. Dat betekent dat ze de voorkeur geven aan ingrediënten die uit de buurt komen. Ze werken met methoden die in onbruik zijn geraakt, maar die wel een ambacht vertegenwoordigen. En dat betekent dat ze van hun dranken steeds een kleine hoeveelheid maken om de kwaliteit te garanderen. Dat betekent ook dat Anker Weesp nog niet volledig biologisch kan werken, al willen ze dat in de toekomst graag. Op dit moment geven ze voorkeur aan lokaal, en eerlijk verbouwd, graan uit de buurt dat weliswaar zonder bestrijdingsmiddelen wordt verbouwd, maar waarvan de boer zich vanwege de kosten geen biologisch certificaat kan veroorloven. Flessen van Anker Weesp zijn dichtgemaakt met een speciale mix van zegellak, kleurpigment en bijenwas. Een zeventiende-eeuwse methode. Zo hoeven ze geen plastic te gebruiken. De flessen zijn voorzien van handgedrukte etiketten van Rutger Peats van de Letterplek: een ambachtelijke drukkerij die oude drukpersen aan de praat houdt. Anker Weesp distribueert bijna alles per fiets. Lukt dat niet, dan nemen ze de trein. Of ze zorgen dat hun flessen bij een andere levering worden meegeleverd. Zo proberen ze zo duurzaam mogelijk te distribueren.

Jeneverstokerij in de Laurentiuskerk

Anker Weesp opent in het najaar van 2019 een eigen jeneverstokerij in de Laurentiuskerk in het centrum van Weesp. Daarmee wordt er straks na 130 jaar weer jenever gestookt binnen de stadsgrenzen van Weesp. De nieuwe stokerij biedt ook ruimte om te experimenteren. Zo moeten onder meer jenevers van bijzondere granen, mogelijk een eigen whisky en bijzondere nieuwe gins het levenslicht gaan zien in de kerk. Door de samenwerking te zoeken met de lokale bierbrouwerij Wispe wordt er zo efficiënt mogelijk gewerkt. Ook komt er horeca in de kerk.

Anker Weesp

Utrechtseweg 24, Weesp, Nederland
06 518 774 71

Producten

Meet the makers