Amsterdam Winds

Sax to the max

Nicolaas Beetsstraat 114
Amsterdam
020 6759694
Naar de website
amsterdam-winds

Friso Heidinga

Oprichter

Friso Heidinga is erg serieus als het op geluid aankomt. Met een achtergrond als reparateur van muziekinstrumenten, besloot hij in 2009 om zelf de perfecte altsaxofoon te maken. Het uitgangspunt van de saxofoons van Amsterdam Winds, is dat het instrument haar speler niet mag beperken. Een artiest moet volgens Friso juist ongelimiteerd kunnen spelen en experimenteren, zonder gedoe met het stemmen en inconsistente intonaties in verschillende registers.

Free Wind Saxofoon
Friso vertelt: ‘Het doel was om een saxofoon te maken met een geluid van een vintage Selmers, maar met een modern toetsenbord en hoog gebruiksgemak. Dit ontbrak namelijk nog in het aanbod van saxofoons.’ Als een echte wetenschapper, ontleedde Friso de anatomie van de saxofoon, om de essentie van het perfecte geluid te achterhalen. Na het uitvoeren van talloze tests en het onderzoeken van alle onderdelen, kwam hij tot een nieuwe constructiemethode, en het prototype van de Free Wind Saxofoon was geboren.

Na een klop op de deur van de kleedkamer van de Nederlandse saxofoon-ster Candy Dulfer, werd Friso binnengelaten. Hier speelde de beroemdheid een paar noten op het prototype van de Free Wind. Ze was gelijk onder de indruk: ‘Ze vroeg mij om een instrument voor haar te maken, die ze als back-up kon gebruiken. Candy speelde namelijk al vijftien jaar op een Selmer Mark VI, met het beste geluid dat je kunt wensen. Dit model vormde voor mij het uitgangspunt om de Free Winds verder te perfectioneren.’

Geluid en karakter van een vintage model
Na talloze aanpassingen, was de Free Wind in 2011 eindelijk geperfectioneerd. Toen Candy Dulfer hem tijdens haar albumrelease uitprobeerde, besloot ze hem voortaan als haar hoofdinstrument te gebruiken. De ster was lovend: ‘Eindelijk is er een moderne, gebruiksvriendelijke saxofoon met het geluid en karakter van een vintage model.’

De missie van Friso was geslaagd. Sindsdien bouwt hij samen met een mede-saxofoonbouwer twee instrumenten per maand. Hier komt veel ervaring en vakmanschap bij kijken; ieder onderdeel en elke constructie is bepalend voor de uiteindelijke klank van het instrument.

amsterdam-winds

Friso Heidinga

Oprichter