Amsterdam Tinto – A high quality, low alcohol wine cocktail

Het is Wiebe van den Ende en Anna Möller gelukt om hun passie voor creëren, delen en genieten van het leven te combineren en het in een flesje te gieten. Het gebottelde resultaat is Amsterdam Tinto.

Filmmaker en dokter

Wiebe is een Amsterdamse filmmaker én creative, die commerciële opdrachten balanceert met het schrijven en regisseren van eigen films. Hij is een van de weinige Virtual Reality specialisten die ons land rijk is en werkt momenteel aan een eigen speelfilm en een VR serie. Anna is bijna klaar met haar opleiding tot huisarts en ze heeft, net als Amsterdam Tinto, Duitse roots. Haar doorzettingsvermogen, oprechtheid, charme en gulle lach maken haar de betrokken doktor die iedereen van hun pijn afhelpt. En over pijn gesproken, tijdens haar studie werkte ze als cocktailshaker. De paracetamol vloog in die tijd van de plank!

Het is najaar 2015. Wiebe en Anna genieten, na een lange dag struinen door de groene heuvels van Andalusië, op een terras van de ondergaande zon. Ze kijken terug op wat ze het afgelopen jaar hebben bereikt. Op dit terras ontdekten ze Tinto de Verano. Na de eerste slok keken ze elkaar aan en dachten: “Waarom drinkt niet iedereen dit in Amsterdam?” Het antwoord lag op hun tong. Het is een zoet, maar dan ook echt héél zoet drankje. Een soort snoepdrank in een glas.

Amsterdam Tinto

Maar het zaadje was geplant. Zouden ze een eigen tinto kunnen maken? Met een verfijnde smaak en veel minder suiker. Een alternatief voor goedkope wijnen, heftige bieren en zoete cocktails. Een cocktail die je kunt delen zonder dat je ondersteboven staat van de suiker (of de alcohol). Een moment van positieve reflectie in een flesje, die je kunt delen met anderen. Na uitvoerig onderzoek en testen van de wijn die ze willen gebruiken voor Amsterdam Tinto (tja, ìemand moet het doen), ontdekken ze de rode wijnen uit de Pfalz, in het zuiden van Duitsland.

Amsterdam Tinto

De Pfalz is een van de grootste wijnregio’s van Duitsland. Deze regio is de afgelopen twee decennia steeds bekender geworden door de hoge kwaliteit van rode en witte wijnen, gemaakt door jonge, getalenteerde wijnmakers die overal prijzen binnenslepen. Met een gemengd gevoel van opwinding en spanning, springen Wiebe en Anna in de auto en rijden van Amsterdam naar Duitsland om hun cocktailplannen te delen met de druivenboeren. Worden ze door boze boeren met hooivorken in hun hand van het land gedreven, of wordt hun briljante idee ruimdenkend omarmd? Het wordt gelukkig het laatste!

Enthousiaste proefkonijnen

Op de terugweg uit Duitsland met een auto vol wijnen wordt de “Amsterfam” gebeld. In de vriendengroep van Wiebe en Anna bevinden zich getalenteerde mixologists, siroopmakers en enthousiaste proefkonijnen. Eenmaal thuis wordt aangevangen met het maken van de perfecte mix. Er wordt gesleuteld aan de de zuurtegraad, het alcoholpromillage en de hoeveelheid suiker. Ze spelen met natuurlijke aroma’s en elke variatie van bitterheid.

Uiteindelijk komen ze tot het perfecte recept, en begint het proces van houdbaar maken en bottelen. Ze willen geen conserveringsmiddelen toevoegen aan hun mix, maar hoe zorg je dan dat de frisheid de tand des tijds overleefd? Door samen te werken met een professioneel laboratorium en de krachten te bundelen met een gespecialiseerde wijnmix-bottelaar zijn ze aan het eind van een tweejarig proces gekomen en is Amsterdam Tinto verkrijgbaar zoals ze het op het terras in Spanje voor ogen hadden. Het verfijnen zal nooit helemaal klaar zijn, want wijn is van nature inconstant. Dit proces voeren ze met alle zorg en liefde uit.

Fair & Green keurmerk

Natúúrlijk vinden Wiebe en Anna duurzaamheid erg belangrijk. Helaas is de manier waarop Tinto gebotteld wordt, niet mogelijk in Nederland. Daardoor is dit proces uitbesteed aan hun partner in Duitsland. Zodra het volume het toelaat, wordt eigen filterapparatuur aangeschaft zodat ze Amsterdam Tinto dichterbij huis kunnen produceren. De (h)eerlijk siroop, die speciaal voor Amsterdam Tinto gemaakt wordt, komt van de mannen van Saru Soda, dus dat zit wel snor! Saru Soda staat al jaren bekend om zijn duurzame karakter. Dit (en hun geweldige siroop uiteraard) is de reden waarom ze graag met hen samenwerken. Hun wijnboer zorgt niet alleen voor de beste druiven, maar ook voor het milieu. Zij zijn dan ook al jaren houder van het Fair & Green keurmerk.

Amsterdam Tinto opzetten was een grote droom. Maar wat komt daarna? Stoppen met dromen? Dan kennen jullie Wiebe en Anna niet! Het ontwikkelen van het huidige recept werkte inspirerend en meerdere wijnboeren benaderden hen om ook samen met hen nieuwe recepten te ontwikkelen. Er liggen dan ook al twee nieuwe recepten klaar en er zijn er nog meer in de maak. Dus in de komende jaren is er een hele Amsterdam Tinto-lijn te verwachten. Allemaal hoogwaardige wijncocktails in lijn met de visie van Wiebe en Anna.

Filmfonds

Daarnaast is Amsterdam Tinto opgericht met geld dat Wiebe heeft verdiend met filmopdrachten, met het doel om uiteindelijk weer geld op te kunnen brengen voor zijn films. Een filmfonds oprichten en daarmee Amsterdamse filmmakers steunen is de volgende stap. Dit willen ze doen met een deel van de winst uit Amsterdam Tinto. Want hoe mooi is het om je ene droom te verwezenlijken met de andere? Zo is de cirkel weer rond, geven ze door en delen ze deze droom met iedereen.

Volg Amsterdam Tinto ook op Instagram!

Amsterdam Tinto

Witte de Withstraat 28A-hs, 1057 XX Amsterdam, Nederland
06 200 619 97

Meet the makers

Over deze maker