Voor Leden

De community van Amsterdam Made bestaat uit makers en partners. De makers bedienen de consument met hun producten en de partners ondersteunen de makers bij de bedrijfsvoering. Het doel van deze community is het stimuleren van kennisdeling en samenwerking op het gebied van duurzaam en lokaal produceren Amsterdam Made brengt deze bedrijven in kaart, geeft ze exposure en koppelt ze aan elkaar. Dit gebeurt middels enkele activiteiten:

Het community platform
Door een aansprekende website laat Amsterdam Made zien wie de lokale makers & partners zijn, waar ze gevestigd zijn en wat ze maken en doen. De website staat open voor alle leden uit de 36 gemeenten van de Metropoolregio Amsterdam. De leden kunnen vanaf met foto’s, een verhaal en producten op de Amsterdam Made-site komen te staan. De site is het visitekaartje van de community. Het functioneert als een digitaal platform waar makers, partners, maar ook liefhebbers van Amsterdamse producten informatie kunnen vinden, waar evenementen aangekondigd worden, waar verhalen van makers gepubliceerd worden. Kortom, een inspirerende plek waar continu content gepubliceerd wordt.

Promotie
Naast de exposure via de website kunnen de leden rekenen op exposure via social media en andere media. Amsterdam Made heeft snel groeiende socialmediaaccount (Facebook, Twitter en Instagram), verstuurt regelmatig nieuwsbrieven en heeft een paar interessante mediapartners zoals Het Parool en Amsterdam Marketing. Ook de andere pers (zie hoogtepunten) zijn vaak nauw betrokken. Zo schreef de Volkskrant een artikel over de lancering van het keurmerk in de zaterdagkrant, plaatste nu.nl een persbericht en schreef de Telegraaf over het éénjarig bestaan.

Het partnerprogramma
Het Amsterdam Made partnerprogramma heeft als doel de makers op weg te helpen door waardevolle contacten, duidelijke informatie en scherpe deals te bieden die ondersteunend zijn aan hun onderneming. Uitgaande van de behoeften van de makers is er een pakket van bedrijven samengesteld die zich differentiëren door hun affiniteit met duurzaamheid en de lokale economie. Dit heeft geresulteerd in een scala aan bedrijven, alle gevestigd in de Metropoolregio, die deskundig, innovatief en onderscheidend zijn en waar makers vaak al goede ervaringen mee hebben.

Amsterdam Made Keurmerk
Aangesloten bedrijven kunnen in aanmerking komen voor het Keurmerk Amsterdam Made. Het keurmerk is, in opdracht van de gemeente Amsterdam, ontwikkeld voor fysieke producten die in Amsterdam ontworpen en/of gemaakt zijn en straalt trots en kwaliteit van Amsterdamse merken uit. Het keurmerk moet bewustzijn en omzet voor makers opleveren. Makers kunnen het label op hun product drukken of plakken met als gevolg dat lokale producenten zijn te identificeren en onderscheiden.

Stimuleren samenwerking, kruisbestuiving en kennisdeling middels events
Om de kracht van het netwerk te benutten en het collectief te verstevigen organiseert Amsterdam Made jaarlijks enkele interessante bijeenkomsten. Tevens wordt zoveel mogelijk geïnformeerd over alles dat speelt op makers gebied. Incidenteel wordt ingespeeld op onderwerpen die aan de orde zijn. Zo is er onder de maakbedrijven bijvoorbeeld veel aandacht voor de circulaire economie en de bio based economy. Amsterdam Made speelt hier op in door bijvoorbeeld een design contest voor circulair ontwerp of een interessante sessie over biobased materialen.

Ondersteuning bij verkoop
Via het partnerprogramma worden nauwe contacten gelegd met geschikte retail partijen zoals (voor design/fashion) de I amsterdam Store op Amsterdam Centraal Station, The Makers Store in de Hallen en X bank in W-Hotel en (voor food) met partijen als Landmarkt, De Kweker, Bilder & de Clercq en Sterk. De lijntjes zijn nu kort en makers en retailers kunnen gemakkelijker zaken doen. Via de Amsterdam Made webshop worden vele van de food, fashion en design producten aangeboden. Consumenten die ‘lokaal’ hoog in het vaandel hebben staan worden hier met een gevarieerd assortiment bediend.

Lanceren Makers Forum
Op het moment staat de community van Amsterdam Made met elkaar in verbinding op de contactmomenten en door vindbaar te zijn. De behoefte tot kennisdeling tussen de makers is echter veel groter. Via een forum wil Amsterdam Made de makers de gelegenheid bieden het hele jaar door contact houden om elkaar vragen te stellen en informatie te delen. Het forum moet de makers een structuur bieden waardoor ze gemakkelijk per onderwerp informatie kunnen uitwisselen. Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld vraag en aanbod van werkruimten, productieruimten, machinecapaciteit, maar ook kunnen vacatures gedeeld worden of kunnen krachten gebundeld worden in bijvoorbeeld distributie of inkoop van bepaalde zaken. Verwachte lancering januari 2018.

Agenda