Procedure

Het Amsterdam Made keurmerk staat voor kwaliteit en lokaal ondernemerschap. Het kan toegekend worden aan hoogwaardige producten of productlijnen die passen binnen de kernwaarden: creativiteit, innovatie, duurzaamheid en vakmanschap. Amsterdam Made acht het van groot belang dat het aanvraagproces transparant en objectief is.

De procedure van het Amsterdam Made Keurmerk gaat iets anders in zijn werk dan de aanmelding voor de Amsterdam Made Community. We nemen je mee in het stappenplan.

  • De maker is lid van de community van Amsterdam Made
  • De maker draagt zelf een product of productlijn aan voor het keurmerk door middel van het aanvraagformulier
  • De aanvraag wordt beoordeeld door de keurmerkcommissie (deze beoordeling vindt twee keer per jaar plaats)
  • De maker krijgt bericht over de beoordeling, inclusief argumentatie
  • Indien het keurmerk wordt toegekend, is het keurmerk twee jaar geldig (onder voorbehoud dat de maker geen wijzigingen doet aan het product)
  • Indien het keurmerk wordt toegekend, kan de maker het certificaat voeren door middel van promotiemateriaal

Hoe wordt jouw product beoordeeld?

De keurmerkcommissie besluit welk product of welke productlijn het keurmerk ontvangt. Alle aanvragen worden beoordeeld op kwaliteit, de bedrijfs- en productielocatie en de mate van duurzaamheid. Daarnaast is er aandacht voor creativiteit, innovatie en vakmanschap.

Dit zijn de meest voorkomende redenen voor afwijzingen:

  • Binding met Metropoolregio Amsterdam is te klein
  • Het verhaal achter het product is weinig aantrekkelijk uitgewerkt
  • De aanvraag is niet specifiek voor een product of een gelijksoortige productlijn
  • Het product is onvoldoende onderscheidend
  • Er is te weinig inzicht in (de mate van duurzaamheid in) het productieproces
  • Er is geen sprake van eigen makelij
  • Vormgeving is niet onderscheidend genoeg
  • Website is niet aantrekkelijk of helder genoeg

Wanneer is de volgende keurmerkronde?

30 september 2018
31 maart 2019

Wat zijn de kosten van het Amsterdam Made Keurmerk?

Toekenning keurmerk per jaar: € 75 ex. btw*. Eenmalige inschrijfkosten: € 35* ex btw. Na een periode van twee jaar wordt getoetst of de keurmerkproducten nog steeds aan de voorwaarden voldoen.

*Deze bedragen komen bovenop het jaarlijkste lidmaatschap van Amsterdam Made

Wat krijg ik ervoor terug?

De makers die het keurmerk krijgen toegediend, onderscheiden zich van de community. Zij krijgen:

  • Een officieel Amsterdam Made Keurmerk-certificaat
  • Het recht om het logo van het Amsterdam Made Keurmerk te voeren
  • Promotiemateriaal

Wie keurt mijn product?

Ir. Annelies Soede (Gemeente Amsterdam)
Studeerde Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft (Ergonomics, Packaging Design & Logistics) en is via het bedrijfsleven (Van Leer Packaging Worldwide; Product development, operations management en procurement) terechtgekomen bij de Gemeente Amsterdam waar ze werkzaam is als Projectmanager Economie & Sr Beleidsadviseur maakindustrie met als focus duurzaamheid.

Frederike Top (maker van Amsterdam Made)
Studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (Product Design) en heeft haar eigen designstudio in Amsterdam. Ze ontwerpt interieurproducten, vaak verlichting maar ook meubels en accessoires, en ontwerpt objecten voor openbare ruimtes. Daarnaast is Frederike werkzaam als hoofd van de afdeling Product Design aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.

Nathan Wiersma (bestuurslid Amsterdam Made)
Ruim vijftien jaar ervaring in communicatie, eventorganisatie en management. Eigenaar van SVP sfeerbeheer (creatief advies- en organisatiebureau), uitvoerend producent van onder andere  SAIL 2015, TEDxBinnenhof en Innovatie Expo 2016. Is tevens, Directeur programmering en producties van de Kromhouthal, Directeur van het Amsterdams Maker Festival; Bestuurslid van de Coöperatie Cultuurtafel Amsterdam Noord.

Expert Peter van der Arend (bieroloog)
Speciaal voor bierbrouwers die het keurmerk aanvragen schakelen wij Peter van der Arend in, bevlogen bierliefhebber en bieroloog. Zijn avontuur begon in 2000 met de opening van Proeflokaal Arendsnest aan de Herengracht, waar uitsluitend Nederlandse bieren worden getapt. Een primeur in Nederland! Inmiddels heeft hij vier cafés in Amsterdam: The BeerTemple schenkt voornamelijk Amerikaanse bieren, ’cause BEER Loves FOOD voor een heerlijke maaltijd naast het biertje, en Craft & Draft, waar bieren van over de hele wereld op tap staan.

Expert Mevrouw Hamersma (voedseldeskundige)
Karin Richter is vooral bekend als Mevrouw Hamersma: kok voor familie, vrienden en tegenwoordig ook voor Het Parool. Ze kookt de laatste jaren iedere zaterdag een gerecht waar het proefpanel van Harold Hamersma passende wijnen bij uitzoekt. In de Pijp opende ze haar eigen kookboekenwinkel waar elke dag wordt gekookt. Hier kan je kookboeken waarop je bent uitgekeken inruilen voor iets lekkers uit het assortiment van Hamersma.

Expert Tess Posthumus (hospitalitydeskundige)
Zo’n zeven jaar geleden kwam Tess Posthumus in aanraking met de wondere wereld van cocktails. Na haar studies Media en Cultuur en Sociologie – waar ze al onderzoek deed naar verschillende alchoholgerelateerde onderwerpen – stortte ze zich volledig in de hospitalitywereld. Dat doet ze niet onverdienstelijk: inmiddels heeft ze haar eigen bar waar ze drie dagen in de week de cocktails shaket, is ze auteur van het boek Cocktails met Tess en draagt ze de titel beste vrouwelijke bartender ter wereld. Posthumus neemt in de Keurmerkcommissie de sterke dranken voor haar rekening.

Label products

News